Željko Stipić (Foto: Pixsell,Matija Habljak)
Željko Stipić (Foto: Pixsell,Matija Habljak) Foto: Pixsell,Matija Habljak

Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, čiji su članovi jedini pristupili izjašnjavanju o jučerašnjoj ponudi Vlade, najavio je da će rezultati njihova referenduma biti poznati sutra poslijepodne


U razgovoru za DNEVNIK.hr napominje da članovi Preporoda, kakav god rezultat bio, neće samostalno nastaviti sa štrajkom.

Vezani članci London Nezapamćen manevar djelatnika britanskih sveučilišta: "Iskusit će štrajk dosad neviđenih razmjera" Zračna luka u Belgiji Najavljen kaos u prometu: Najveći aerodrom u Belgiji otkazuje polovicu letova, avioni Rayanaira ostaju na tlu

Smatra da se dogovor na koji su ostali sindikati u prosvjeti jučer pristali nije smio prihvatiti.

"Nije se smjelo pristati na takvu vrstu aranžmana. Nenastavno osoblje kojemu koeficijenti neće rasti je zakinuto, a mi smo cijelo vrijeme isticali kako su nam cilj veći koeficijenti za oboje. Nisu svi dobili isto. Kad se naši članovi izjasne, bit će jasno je li sporazum isforsiran ili iza njega zaista stoje ljudi na terenu", kaže Stipić.

Ističe kako je ovaj dogovor proizvod "odgođenog sindikalizma" te Vlada rastom koeficijenata u periodu od dvije godine odgovornost ponovno prebacuje na potencijalnu buduću vladu. Napominje i kako će u slučaju da se članovi Preporoda izjasne protiv ponude, to ipak biti svojevrsna poruka.

"Mislim da je ipak neka poruka da se nešto ne potpiše. Ako članstvo kaže da je prihvatljivo, onda ćemo potpisati. Ako odbiju, nećemo potpisati. Dobili su priliku, mi smo bili dosljedni, a znat ćemo je li to bio isforsiran sporazum", rekao je Stipić.

Podsjetimo, jučerašnji sporazum Vlade i prosvjetara koji ne uključuje podizanje koeficijenata nenastavnom osoblju izazvao je burne reakcije u javnosti.

U Sindikatu administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS poručuju da se osjećaju frustrirano i izigrano te najavljuju štrajk.

Upitan o najavi štrajka administrativno-tehničkog osoblja, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da je "čuo da je to neki sindikat za koji ne zna koliko ima članova", no da je poznato kakva je procedura za štrajk, odnosno da se mora najaviti na vrijeme, održati mirenje i tek onda ići u štrajk.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju