Zbog spuštanja granica tarifnih modela nekim bi građanima mogla poskupjeti struja. Dok udruge za zaštitu potrošača procjenjuju rast računa i do 1000 kuna, iz HERA-e poručuju da su svi na vrijeme obaviješteni i da u svakom trenutku mogu zatražiti limitatore.

Galerija


Kućanstva koja su dosad imala snagu struje do 30 kW po satu prelaze u skuplji crveni model umjesto dosadašnjeg bijelog kojem je granica bila 20 kilovatsati. Iz HERA-e poručuju da će nove odredbe najviše osjetiti vlasnici apartmana i oni s protočnim bojlerima i etažnim grijanjem.

Vezani članci KB Dubrava KB Dubrava opet bez struje, slučaj istražuje policija: "Ovo nije slučajnost, za razbiti vrata i sklopku potrebna je namjera, vrijeme i teški alat" Obitelj Sruk s reporterom Provjerenog (Foto: Provjereno) U četiri godine za struju platili 45.000 kuna, a nemaju čak ni TV

„Tu se nama čini da je ustvari problem kućanstvima s protočnim bojlerima velike snage, tu će nastati problem. Kad se radi o električnom grijanju, po našoj procjeni, po kilovatsatu neće biti toliko drastično“, kaže Srđan Žutobradić, voditelj odjela za tarifne sustave u HERA-i.

Udruge: 20 kilovata lako se može premašiti

Udruge potrošača s HERA-om se ne slažu. Ističu da se 20 kilovata lako može premašiti.

„Ako imate nekakav bojler upaljen, imate upaljenu nekakvu perilicu za pranje suđa, rublja, klimu, vi vrlo brzo dođete do potrošnje od nekakvih 20 kilovata“, kaže Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga.

Žutobradić ističe da je u ekstremnim situacijama moguće da račun naraste i za 1000 kuna.

„Kao što sam komentirao, protočni bojler od 24-25 kW, a dosad da je utvrđena mala potrošnja. Protočni bojler relativno malo troši energije, ako nije bilo druge potrošnje, moguće se desiti“, kaže Žutobradić.

Ministarstvo: Sve je po zakonu

I dok Udruge potrošača nove odredbe smatraju nepoštenima iz ministarstva ističu da je sve po zakonu.

„Naglašavamo kako su izmjene općih uvjeta provedene temeljem konzultacija sa stručnom i zainteresiranom javnošću, u kojima su sudjelovale i udruge za zaštitu potrošača. Uoči i tijekom postupne implementacije ovih promjena, HEP ODS je slao obavijesti s informacijama neposredno na adrese kupaca/kućanstava“, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Prema podacima s kraja 2017., novi model zahvaća 13.000 kupaca. Iz HEP-a napominju da se uvijek mogu prebaciti na jeftiniji model, no tada će morati ugraditi limitatore. A to bi moglo stvoriti nove troškove.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.