Vlada je danas na sjednici donijela odluku važnu za jug Dalmacije.


Unutar projekta, predviđena je izgradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu prava građenja i služnosti na rok od 99 godina.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Milanović je isključivo radio štetu i danas kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje'' Ilustracija Pripremite se prije odlaska na benzinsku postaju: Od danas nove cijene goriva, a poskupljenje je zbog jednog razloga

EKSKLUZIVNO: Na sljedećoj sjednici Vlada donosi odluku o Kuparima

Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je na sjednici Vlade kriterije kojim će se birati ponuđači za koncesiju Kupara. 'Zaključili smo veliki rad. Napravili smo atraktivni paket za investitore, objedinili tri vrste koncesije i sve podigli na 99 godina. Ovim su uklonjene nedoumice oko vlasništva. Ovo je atraktivna prigoda za investicije', rekao je ministar.

Javni poziv pretpostavlja realizaciju projekta osnivanjem prava građenja i prava služnosti na zemljištu u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand i dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina, uz uvjet izgradnje novih smještajnih i pratećih turističko ugostiteljskih građevina kategoriziranih s 4 i 5 zvjezdica.

Turistička zona Kupari I određena je kao postojeća zona ugostiteljsko turističke namjene izvan naselja, a na lokaciji površine od oko 13 ha, s maksimalnim kapacitetom 1500 kreveta. Visina investicije procjenjuje se na oko 100 milijuna eura.

S obzirom da je postojećim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama propisano da se koncesija na pomorskom dobru na rok duži od 50 godina može dodijeliti samo uz suglasnost Hrvatskog sabora, za produljenje roka, odnosno objavljivanje javnog poziva morala se najprije dobiti navedena suglasnost.

Najbolji ponuđač biti će odabran na temelju nekoliko kriterija, među kojima su osim visine naknade za pravo građenja, zakupa Hotela Grand te ocjene ponude za koncesiju na pomorskom dobru, kvaliteta ulaganja te rok završetka ulaganja, odnosno plan zapošljavanja i doprinos razvoju lokalne zajednice te ugled i mogućnost ostvarenja buduće popunjenosti.

Javni poziv za sudjelovanje na međunarodnom natječaju za javno prikupljanje ponuda objaviti će i provoditi Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Na mrežnim stranicama DUUDI-ja, Ministarstva turizma, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske gospodarske komore, Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske i jednom od visokotiražnih dnevnih listova u Republici Hrvatskoj, biti će objavljen javni poziv te će se moći preuzeti i natječajna dokumentacija u elektroničkom obliku, na hrvatskom ili engleskom jeziku. Isti tekst poziva, putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova, dostavit će se diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske.

Odluku o ovome, ministar je prije nekoliko dana ekskluzivno objavio u Dnevniku Nove TV. 'Kupari smo se potrudili protekle dvije godine upakirati u jednu atraktivnu investicijsku mogućnost za investitore. Kroz jedan natječaj dajemo tri vrste koncesije i sve to na dugi rok od 99 godina. Interes investitora je tu i sad ono što slijedi je oglašavanje, nakon pozitivne odluke Vlade, a onda 2 ili 3 mjeseca roka da se investitori pripreme i daju svoje obvezujuće ponude', izjavio je prije nekoliko dana za Dnevnik Nove TV ministar turizma Darko Lorencin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju