Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt energetske učinkovitosti

Čačić: Hrvatska je zahrđala država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
16 i pol milijuna kuna teški su ugovori za obnovu pet škola i učeničkog doma u Varaždinu, u projektu popularno nazvanom 'obnova fasada'. Posao je dobila jedna slovenska tvrtka.

Prvih 6 ugovora je potpisano. Umjesto učenika, pet škola i učenički dom u Varaždinu uskoro će primiti građevinare i odjenuti se u energetski učinkovito ruho.

Pročitajte i ovo Predškola - 2 Javna rasprava Pobuna protiv prijedloga devetogodišnje škole: "Ovo naprosto nije izvedivo" Umjesto u školi, nastava u prostorijama DVD-a - 6 Zbog potresa Umjesto u školi nastavu imaju u prostorijama DVD-a: "U uvjetima su u kakvima su bili moji roditelji nakon Drugog svjetskog rata"

'U našoj školi imamo oko 200 prostorija. Ako svaki dan uštedimo samo jednu jedinu kunu u svakoj prostoriji, to je dvjesto kuna dnevno. Na deset godina to je oko pola milijuna kuna', kaže Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole.

16 milijuna i 400 tisuća kuna vrijedne su investicije, koje bi trebale smanjiti potrošnju energije. 'Kada dobije novu fasadu, prozore i radijatore, škola će biti energetski učinkovita i više neće grijati i dvorište. Uštedjet će čak pedeset posto energije.

>> Jovanović: Ne dovršite li radove na vrijeme, nećete dobiti više nijedan posao!

No, da nije išlo jednostavno, požalio se i prvi potpredsjednik Vlade. Osim birokracije, smetalo mu je i sunce. 'Da počnete jednu ovakvu stvar, vi morate promijeniti dva zakona, donijeti par uredbi i još jedan zakon o budžetu morate donijeti u jesen. Da bi mogli uštedjeti milijarde kojima grijemo polja, to samo pokazuje koliko smo zahrđala zemlja', rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Izložiti se, čini se, nisu htjele ni domaće građevinske tvrtke. Posao u Varaždinu dobila je jedna slovenska, s ispostavom u Hrvatskoj. 'Treba razumjeti ljude da su preveliki rizici na početku ili previše nejasnoća, da bi krenuli grlom u jagode, poslije bude u redu', rekao je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Bude li zaista u redu, ministar planira sličan paket složiti i za privatne stambene zgrade po istom modelu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene