Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Obnova škole

Jovanović: Ne dovršite li radove na vrijeme, nećete dobiti više nijedan posao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Jovanović 'planuo' je na izvođače radova u najvećoj riječkoj osnovnoj školi, jer kako se čini neće dovršiti posao do prvog dana škole.

U najvećoj riječkoj osnovnoj školi upitan je početak nastave 3. rujna zbog kašnjenja na obnovi. Izvođač radova probio je sve rokove pa ga je danas osobno kritizirao ministar Jovanović. Ljutit zbog kašnjenja, Jovanović je zaprijetio formiranjem crne liste izvođača koji u budućim natječajima javne nabave zbog neprofesionalnosti neće moći ni sudjelovati.

Pročitajte i ovo Krvoproliće u Rijeci - 2 "Poznate su neke priče" Riječke Škurinje u šoku nakon strašnog krvoprolića: "Jedna osoba koju smatraš kao dijete. Ne mogu..." Pucnjava ispred škole Sve se istražuje VIDEO Policija u SAD-u ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Jovanović je istaknuo kako bi jedini razlog za odgodu nastave mogao biti negativan nalaz tehničkog pregleda, ali, dodao je, izvođači radova uvjeravaju da će sve biti riješeno do 30. kolovoza, pa i dizalo na koje treba postaviti staklo. Po podacima koje je iznio ravnatelj škole Ivan Vukić, uređena je stara zgrada i izgrađen je novi dio, a radovi su vrijedni oko 12 milijuna kuna. Napravljeno je osam novih učionica, novi restoran i uredi, čime je omogućen rad škole u jednoj smjeni.

Glavni izvođač radova tvrtka Feniks obećala je da će radovi biti gotovi početkom drugog polugodišta šk. god. 2011./2012., a rok je odgađan nekoliko puta, rekao je ravnatelj. Osnovna škola ‘Srdoči’ imat će oko 6.000 četvornih metara, a pohađa je oko 700 učenika. Vukić je istaknuo da će na mrežnoj stranici škole roditelje svaki dan obavještavati o stanju te da će 30. kolovoza donijeti odluku o početku nastave 3. rujna, ili, bude li nalaz tehničkog pregleda negativan, o odgodi za tjedan dana.

>> 'Nitko neće tjerati djecu da po ovakvom vremenu idu u školu'

Glavni nadzorni inženjer Benjamin Bašić ustvrdio je će nastava u toj školi početi 3. rujna te da će do 30. kolovoza biti pribavljeni svi potrebni dokumenti i uporabna dozvola. Slično je rekao i predstavnik glavnog izvođača radova - tvrtke Fenix iz Slavonskoga Broda, dodajući da je razlog kašnjenja radova naknadno ugovaranje dijela radova. Ministar Jovanović rekao je da je današnji obilazak škole organiziran kako bi se čulo mišljenje ljudi koji su izravno zaduženi za radove.

Ako se slučajno dogodi da škola ne bude gotova 3. rujna, istaknuo je ministar, tvrtka koja je izvodila radove više neće dobiti nijedan posao s ministarstvom dok je on ministar. ‘Tražit ću da se u postupcima javne nabave donese tzv. crna lista gdje se izvođači koji su se pokazali kao nestručni i nekompetentni na poslovima iz javne nabave neće moći javiti na natječaj’, rekao je Jovanović. Istaknuo je da je ‘to kako se radilo na školi 'Srdoči' primjer zbog čega Hrvatska sada nema dovoljno investicija, a projekti se sporo odvijaju'. Dodao je kako je početak radova kasnio, da je na natječaju posao dobiven vjerojatno ispod cijene i da tako više ne može biti.

'Koliko puta već niste ispunili obećanje. Kako da ja sad vjerujem i da kažem roditeljima da će škola početi', rekao je izvođačima ministar Jovanović.

U dovršetak radova na vrijeme sumnja i ravnatelj škole Srdoči. 'Vidimo i sami kako se situacija otegla i da je 3. rujna upitan!, rekao je ravnatelj Ivan Vukić.

‘Pred nama je veliki projekt - 338 škola i sportskih dvorana diljem Hrvatske će se uskoro početi graditi po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) i više se neće moći dozvoliti da ravnatelj i ministar moraju logorovati u školi da bi se ona završila’, rekao je Jovanović i dodao da je JPP po modelu ‘ključ u ruke’ po kojemu svaki dan kašnjenja i svaka pogreška ‘ima ogromne penale’ koje izvođač mora platiti.

‘Mislim da ćemo tim modelom u mandatu ove vlade dobiti škole kakvu će imati Srdoči i uvjete za rad u jednoj smjeni’, istaknuo je ministar. Dodao je kako podatci iz škola u Koprivnici i Varaždinskoj županiji, nakon uvođenja jednosmjenskog rada, govore o boljem uspjehu učenika i kvaliteti nastave. ‘Nadam se da će škola 'Srdoči' biti dodatni primjer kroz pilot-projekt zdrave prehrane koji će se u njoj provoditi, da će u školi biti više dopunske i dodatne nastave i da plaćene instrukcije neće biti potrebne’, zaključio je ministar Jovanović. Nakon Srdoča, ministar Jovanović posjetio je članove Udruge mladih nadarenih matematičara ‘Marin Getaldić’ i Ljetni kamp mladih matematičara u Pazinu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene