Jučerašnje Provjereno donijelo je šokantnu ispovijest transrodne osobe koju je izvrijeđala liječnica u jednoj privatnoj zagrebačkoj poliklinici.

Galerija


Umjesto pregleda ultrazvukom, 25-ogodišnjak i njegova supruga u jednoj privatnoj zagrebačkoj klinici dobili su neprimjereno predavanje i salvu uvreda. Sve uvrede koje je liječnica uputila transrodnoj osobi, zabilježene su audio snimkom.

Reakcije na ispovijest mladića objavljene u Provjerenom brojne su i burne. Može se reći da je javnost u Hrvatskoj prilično needucirana kada je riječ o transrodnosti. Oni koji razumiju o čemu je riječ puni su razumijevanja i ponašanje liječnice ocjenjuju skandaloznim. S druge strane, ima i onih koji su puni predrasuda i osuda.

Sugovornik sa zamagljenim licem (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte snimku na kojoj liječnica na sramotan način vrijeđa transrodnu osobu: ''Izlazi! Mrš, smradu, otpadu''

Diana Avdić iz udruge Trans Aid objašnjava da su transrodne osobe one ''kojima spol pripisan pri rođenju nije u skladu s njihovim rodnim identitetom, načinom na koji oni sebe vide i njihovom slikom samih sebe''. Avdić kaže da ''u Hrvatskoj nema dovoljno stručnjaka koji bi transrodnim osobama pružile adekvatnu liječničku skrb.

Udruzi Trans Aid, kaže Avdić, posljednje dvije godine javlja se sve više transrodnih osoba s problemima pri pružanju zdravstvene skrb. Ističe da je pružanje zdravstvene skrbi propisano i rezolucijom o pravima transrodnih osoba koju je donijelo Vijeće Europe. ''Pozivam i zdravstvene djelatnike i cjelokupnu javnost da se ugleda na tu rezoluciju i zaštiti transrodne osobe kao neku manjinu te da im se pruži zdravstvena zaštita koju zaslužuju'', poručuje Avdić.

Očekuje se da će tijekom idućeg tjedna Hrvatskoj liječničkoj komori biti prijavljena liječnica zbog neprimjerenog ponašanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr