Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postupak protiv četvero djelatnika

Policija priznala brojne propuste, smijenjen načelnik đakovačke policije: "Trebali su se više angažirati"

Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr)
Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Policija u Đakovu istražuje okolnosti stravičnog zločina u kojem je ubijena djelatnica Centra za socijalnu skrb, dok se liječnici bore za život teško ranjenog 35-godišnjaka. Osumnjičenog 61-godišnjaka su više puta prijavljivali djelatnici Centra, zbog čega je u srijedu smijenjen načelnik đakovačke policije. Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece iznio je rezultate izvanrednog nadzora u PP Đakovo.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece rekao je kako je pokrenut disciplinski postupak protiv četvorice policijskih službenika Policijske postaje Đakova, a s dužnosti je odmah udaljen i načelnik postaje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Posjet Đakovu Plenković o Milanovićevoj izjavi o Habijanu: "Zamislite da ja sada počnem govoriti od novinara tko je kojeg seksualnog opredjeljenja" Ilustracija Zbraja se šteta Snažno nevrijeme na istoku Hrvatske: Grom udario u farme, buknuli požari

"Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom koji se tereti za teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva. Počinitelj je doveden pritvorskom nadzorniku. Ozlijeđeni muškarac i dalje je u kritičnom stanju.

Članovi tima tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana obavili su više razgovora s policijskim službenicima i rukovoditeljima PP Đakovo te je obavljen uvid u dokumentaciju.

Provedenim nadzorom utvrđeno je kako je policijska postaja 17.05. 2019. dobila redovnom poštom pisanu obavijest Centra o učestalim dolascima osumnjičenog i njegovog oca u Centar te da su se oni ponašali verbalno agresivno.

Također su policiju pisano obavijestili kako raspolažu informacijom o nabavci oružja. Pregledom dokumentacije, utvrđeno je da je došlo do metodoloških propusta policije, budući da nisu poduzete službene radnje, dok su rukovoditelji propustili kontrolirati te službenike", rekao je Bece.

Potvrdio je kako je u navedenom slučaju došlo do brojnih propusta policije, zbog čega je donio odluku o smjeni Rudolfa Kolarića, načelnika đakovačke policije.

"Nakon izvješća, donio sam odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv četvorice policijskih službenika Policijske postaje Đakovo, od čega sam načelnika policijske postaje i policijskog službenika koji je dužio predmet s današnjim danom udaljio s dužnosti.

Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pokreće se zbog sumnje da su počinili tešku povredu službene dužnosti", rekao je.

Napomenuo je da su kod ovakvih propusta moguće sankcije novčana kazna, ali i prestanak radnog odnosa. Rekao je da je istraga u tijeku te kako ne može govoriti o motivima osumnjičenog.

"Prilikom postupanja došlo je do propusta. Nisu u dovoljnoj mjeri poduzeli radnje, propustili su provođenje mjera i radnji, stoga se pokreće disciplinski postupak", objasnio je i dodao:

"Trebali su se više angažirati jer cilj policije je da štiti građane. Ne možemo dopustiti nikakve propuste, pogotovo kada se radi o ljudskim životima".

Od kuda mu oružje?

O najnovijem razvoju događaja u Dnevniku Nove TV izvijestio je reporter Domagoj Mikić.

"Kriminalističko istraživanje bar što se tiče ovog djela u Đakovu je završeno. 61-godišnji ubojica predan je pritvorskom nadzorniku, a sutra u jutarnjim satima ubojica bi trebao biti ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. On nema svog odvjetnika, već će mu on biti dodijeljen po službenoj dužnosti. Vjerojatno će državni odvjetnik zatražiti određivanje istražnog zatvora o čemu će konačnu odluku donijeti sudac istrage Županijskog suda u Osijeku.

Istražitelji osim motiva ubojstva i dalje traže odgovor na pitanje je li ubojica imao pomagača. Pravo je pitanje odakle čovjeku koji mjesečno živi od 900 kuna socijalne pomoći 10 tisuća kuna te odakle mu oružje koje je nelegalno nabavljeno.

Centar za socijalnu skrb sutra u 13 sati organizira komemoraciju za preminulu kolegicu.

Stručni tim MUP-a danas je cijeli dan neumorno češljao sve papire i postupanja policije vezana uz đakovačkog ubojicu. Utvrđene su bitne povrede u policijskom postupanju to jest da policijaci nisu na pravilan način postupali sa saznanjima koja su dobili. Zbog propusta odlazi načelnik đakovačke policije Rudolf Kolarić", izvijestio je Mikić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene