Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smrt Đure Brodarca izazvala je lavinu reakcija u hrvatskoj političkoj areni.


U osječkoj kliničkoj bolnici jutros je preminuo Đuro Brodarac. Hospitaliziran je jučer zbog srčanih problema jer se u osječkom pritvoru žalio na bolove u prsima. Osječki kardiolozi cijelu su se noć borili za njegov život, no unatoč pokušajima Brodarac je umro jutros u osam sati i 30 minuta. Smrt Đure Brodarca izazvala je lavinu reakcija u hrvatskoj političkoj areni. Brodarčev odvjetnik otišao je najdalje i tvrdi da je Brodarac ubijen. Držali su ga, kaže, u nehumanim uvjetima, iako su znali da je bolestan.

Vezani članci Slika nije dostupna Je li zbog Šeksovih prijetnji Hebrang odustao od govora na pogrebu Brodarca? Slika nije dostupna Hebrang se ne boji sankcija HDZ-a: Spavam kao beba!

'Sva odgovornost za ovo ubojstvo pada na ovu državu i na ovaj sustav izvršavanja kaznenih sankcija', uvjeren je odvjetnik Petar Šale. Tomislav Cvitanušić, upravitelj osječkog zatvora kaže kako Brodarac nije htio biti sam u ćeliji.  'Odgovarala mu je soba u kojoj je boravio, imao je svoj krevet, ventilator, imao je 24 sata kod sebe mjerač za tlak i šećer tako da sve što smo mi mogli u tom smislu smo poduzeli', kazao je.

I ministar zdravstva Darko Milinović kaže kako je zdravstveni sustav bio nemoćan u vezi bolesti 'Ali i usprkos svemu tome naložio sam, a i premijerka je to tražila, naložio sam da se istraži sve u vezi zdravstvenog sustava i da li je napravljeno sve po pravilima struke', kaže Milinović.  Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže kako je premijerka od njega zatražila da joj dostavi izvješće je li je bilo kakvih propusta u zatvorskom sustavu te napominje kako je Brodarac bio u dobrim uvjetima.

Brojni prijatelji i rodbina cijeloga dana okupljaju se na imanju Đure Brodarca pokraj Siska.  'Pamtit ću ga po tome da je obranio ovaj grad, Banovinu, a tim dobrim dijelom i ovaj Zagreb, koji ga je izdao, predao ga je tamo ne znam za šta i što je bio čovjek, prije svega', kazao je jedan od njih. Još se ne zna kad će Đuro Brodarac biti pokopan jer je odvjetnik najavio obdukciju, no sprovod će najvjerojatnije biti ovaj tjedan.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju