Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 posto na godišnjoj razini!

Brend koji strelovito raste: Hrvatska vojna industrija samo u 2016. izvezla 200 milijuna eura oružja i opreme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska obrambena industrija bilježi rast od 20 posto na godišnjoj razini i ima velike potencijale daljnjeg rasta, istaknuto je na konferenciji "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend' koja je u utorak u Zagrebu okupila predstavnike državnog vrha te brojne domaće i strane gospodarstvenike, obrambene stručnjake i druge zainteresirane.

Skup je održan u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu Ministarstva obrane RH (MORH) te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

Na panelima u sklopu konferencije, o svojim su iskustvima govorili predstavnici NATO-a, EU-a, Izraela te domaćih agencija i tvrtki, a pozdravnim govorima obratili su se predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović (video porukom), premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Hrvatska je prošle godine izvezla vojnog oružja i opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna eura, a izvoz kontinuirano raste pa je tako 2015. godine u odnosu na godinu prije rastao za čak 36,8 posto.

Svi sudionici konferencije istaknuli su važnost hrvatske obrambene industrije, kako za hrvatsko gospodarstvo posebice izvoz, tako i za doprinos nacionalnoj sigurnosti kroz suradnju s MORH-om i MUP-om, kao i globalnoj stabilnosti i sigurnosti kroz doprinos u brojnim operacijama i misijama u svijetu.

Grabar-Kitarović: Hrvatska vojna industrija zaslužuje posebnu skrb države

Predsjednica Republike je u video poruci rekla kako je cilj konferencije senzibilizirati javnost na značaj hrvatske vojne industrije koja zapošljava tisuće ljudi i bilježi visoke stope rasta izvoza, a pruža i određenu razinu sigurnosti kako našim građanima tako i sigurnosno-obrambenom sustavu u cjelini.

"Gospodarska grana koja je 2016. u odnosu na prethodnu godinu ostvarila rast od približno 120 posto, a ujedno je i jamac dugoročnog održavanja, razvoja i podizanja naših obrambenih sposobnosti, nedvojbeno zaslužuje posebnu skrb države te partnerski odnos s državnim tijelima", poručila je.

Kakvoćom svojih proizvoda hrvatski proizvođači u obrambenoj industriji ravnopravno opstaju na zahtjevnom globalnom tržištu, navela je predsjednica države. Drži da će se i zbog toga nastaviti pozitivni trend sve većeg oslanjanja OSRH na domaću proizvodnju.

Kao Vrhovna zapovjednica OS RH Grabar Kitarović poručila je - i u buduće će podupirati još snažniji angažman državnih tijela u pronalasku zajedničkih projekata i interesa s domaćom obrambenom industrijom, koji će proizvesti pozitivne učinke za poslovne rezultate naših proizvođača i gospodarstvo u cjelini, a istodobno omogućiti dodatno jačanje naše obrambene industrije kao oslonca sigurnosti Republike Hrvatske.

Plenković: Vlada će poduzimati mjere na korist hrvatskoj obrambenoj industriji

Premijer Plenković istaknuo je da važnost obrambene industrije leži i u njenoj dodanoj vrijednosti, koja se proteže u različite segmente društva i neodvojivo je povezana s razvojem hrvatske znanosti, tehnologije i inovacija.

U tom kontekstu, rekao je, hrvatska obrambena industrija ima potencijal postati jedan od zamašnjaka još snažnijeg gospodarskog i tehnološkog razvoja Hrvatske. Što više možemo sami proizvesti za naše Oružane snage, to smo manje ovisni o turbulentnim kretanjima svjetske politike, naglasio je premijer.

Istaknuo je i da EU predviđa značajno jačanje svojih obrambenih kapaciteta, pa se za to kroz Europski program industrijskog razvoja u području obrane predviđa proračun od 500 milijuna eura. Stoga je pozvao hrvatsku obrambenu industriju da prati projekte, uspostavlja suradnju s obrambenim industrijama drugih zemalja članica EU i natječe se na zajedničkom europskom tržištu.

"Hrvatska Vlada će sa svoje strane brinuti da hrvatska obrambena industrija i njena mala i srednja poduzeća ne budu u nepovoljnom položaju u kontekstu provedbe europskih projekata. Želimo na skupovima poput ovoga oslušnuti vaš glas u suradnji glede EU i NATO-a te poduzimati mjere koje će biti na koristi hrvatske obrambene industrije", poručuje premijer.

Činjenica da smo prisutni u nizu misija govori o tome da je Hrvatska, nakon što je niz godina bila primatelj sigurnosti, sada snažan kontributor svjetskom miru i sigurnosti. "A u tom procesu hrvatska obrambena industrija ima potencijala da da i veći doprinos nego je to bilo do sada", zaključio je Plenković.

Ugovori MORH-a s domaćim tvrtkama ove godine vrijedni 230 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da hrvatska obrambena industrija, stasala u vrijeme Domovinskog rata, danas predstavlja jedan od značajnijih čimbenika ukupnog gospodarskog razvoja.

"Sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom, i to s ponosom svugdje ističemo", rekao je.

Najvidljiviji aspekt ulaganja u Oružane snage RH u idućem razdoblju bit će nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova, a taj posao, rekao je ministar Krstičević, predstavlja sjajnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju. Jer, jedan od ključnih parametara za odabir borbenog zrakoplova, pored strateškog partnerstva i cijene, bit će i mogućnost poslovno gospodarske suradnje, dodao je.

Ministar Krstičević najavio je da Hrvatskoj predstoji i zamjena postojećih helikopterskih platformi, razvoj bespilotnih zrakoplovnih sustava, i drugih. Sve to predstavlja priliku za domaću industriju, zaključio je Krstičević.

MORH je ove godine s domaćim tvrtkama potpisao ugovore o nabavi obrambene opreme u vrijednosti oko 230 milijuna kuna, a odnosi se na nabavku obuće, odjeće, opreme, usluga i radova, a hrvatski kontingent koji je jučer otišao u misiju u Afganistan prvi je put kompletno opremljen i naoružan hrvatskim vojnim naoružanjem, među kojim je i puška hrvatske proizvodnje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je da je MUP kao sustav s 26 tisuća ljudi, najveći korisnik naoružanja domaće proizvodnje.

Trenutno u MUP-u više od 9.000 policijskih službenika koristi pištolje hrvatske tvrtke, a u uporabu se uvodi i tisuću pušaka hrvatske proizvodnje, rekao je ministar, dodavši da je u proteklih sedam godina iz državnog proračuna za policijske odore utrošeno 296 milijuna kuna.

"Brojnim hrvatskim tvrtkama-partnerima ovim putem zahvaljujem na predanom radu i opremanju naših policajaca, od glave do pete kvalitetnim proizvodima", kazao je Božinović.

Predsjednik HGK Burilović ocijenio je je da je hrvatska vojna industrija svjetski brend. Izrazio je uvjerenje da će u budućnosti, uz ulogu u obrambenom sustavu, biti jedan od značajnijih nositelja gospodarskog razvoja Republike Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene