Most je održao konferenciju za novinare oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa.

Galerija


Ispred odlagališta Karepovac u Splitu predsjednik Mosta Božo Petrov poručio je da Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas. ''Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas'', poručio je Petrov.

Vezani članci Bojan Ivošević i Ivica Puljak Nije konstituirano splitsko Gradsko vijeće, gradonačelnik Puljak nastavlja razgovore: "Treba još malo vremena" Davor Božinović Božinović komentirao epidemiološku situaciju u zemlji: "Uskoro će sve biti u zelenom"

''Europska unija je dala savjet svim svojim članicama da proglase isključivi gospodarski pojas iz razloga što se na takav način ostvaruje mogućnost kontrole i bolja uspostava pravila, da bude što je manje moguće otvorenih dijelova mora gdje se ne zna tko koji dio nadzire. Ovdje se ne radi samo o kvotama za ribarenje. Ovdje se radi o ekološkoj zaštiti našeg mora, o zaštiti arheoloških nalazišta i zaštiti eksploatacije prirodnih bogatstava'', rekao je Petrov.

Proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa, istaknuo je, Hrvatska stječe svoje suverenističko pravo te da bi ostvarila svoju jurisdikciju s obzirom na to da je potpisnica UN-ove Konvencije o pravu mora, a i članica je EU, koja je dala svim svojim članicama tu mogućnost što bi omogućilo kontrolu i bolju uspostavu pravila.

Podsjetimo, Hrvatska je 2003. proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ali je tijekom pregovora o pristupu EU odustala od njegove primjene na članice EU do postizanja međusobnog dogovora.

ZERP se odnosi na ribolov i iskorištavanje podmorja dok se isključivi gospodarski pojas tiče gradnje objekata na morskoj površini, kao što su primjerice vjetroelektrane ili umjetni otoci. Većina zemalja u svijetu, koje imaju izlaz na otvoreno more je proglasila isključivi gospodarski pojas.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja podsjetio je da je Most jedina parlamentarna opcija koja je sudjelovala u prikupljanju potpisa protiv arbitražnog sporazuma jer su smatrali da ne treba pristajati na slovenske ucjene.