Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZERP

Petrov poručio: Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas

Božo Petrov (Dnevnik.hr)
Božo Petrov (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Božo Petrov (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Most je održao konferenciju za novinare oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa.

Ispred odlagališta Karepovac u Splitu predsjednik Mosta Božo Petrov poručio je da Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas. ''Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas'', poručio je Petrov.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića"

''Europska unija je dala savjet svim svojim članicama da proglase isključivi gospodarski pojas iz razloga što se na takav način ostvaruje mogućnost kontrole i bolja uspostava pravila, da bude što je manje moguće otvorenih dijelova mora gdje se ne zna tko koji dio nadzire. Ovdje se ne radi samo o kvotama za ribarenje. Ovdje se radi o ekološkoj zaštiti našeg mora, o zaštiti arheoloških nalazišta i zaštiti eksploatacije prirodnih bogatstava'', rekao je Petrov.

Proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa, istaknuo je, Hrvatska stječe svoje suverenističko pravo te da bi ostvarila svoju jurisdikciju s obzirom na to da je potpisnica UN-ove Konvencije o pravu mora, a i članica je EU, koja je dala svim svojim članicama tu mogućnost što bi omogućilo kontrolu i bolju uspostavu pravila.

Podsjetimo, Hrvatska je 2003. proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ali je tijekom pregovora o pristupu EU odustala od njegove primjene na članice EU do postizanja međusobnog dogovora.

ZERP se odnosi na ribolov i iskorištavanje podmorja dok se isključivi gospodarski pojas tiče gradnje objekata na morskoj površini, kao što su primjerice vjetroelektrane ili umjetni otoci. Većina zemalja u svijetu, koje imaju izlaz na otvoreno more je proglasila isključivi gospodarski pojas.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja podsjetio je da je Most jedina parlamentarna opcija koja je sudjelovala u prikupljanju potpisa protiv arbitražnog sporazuma jer su smatrali da ne treba pristajati na slovenske ucjene.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene