Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Neprocjenjivo bogatstvo"

Čelni ljudi Mosta održali presicu na Plitvičkim jezerima: "Obranili smo Peruću pa ćemo i Plitvice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most nezavisnih lista održao je konferenciju za medije na Plitvičkim jezerima na kojoj su progovorili o aktualnoj situaciji vezanoj za ovaj nacionalni park.

Na konferenciji su bili čelnik Mosta Božo Petrov, politički tajnik Nikola Grmoja, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, saborski zastupnici Miro Bulj i Ines Strenja Linić te voditelj Mostova savjeta za branitelje Vlado Marić.

"Devastaciju Plitvičkih jezera je neophodno zaustaviti potičući stručno vodstvo koje će uvesti red nakon višegodišnje eksploatacije nacionalnog parka pod UNESCO-ovom zaštitom. Imamo odgovornost očuvati Plitvice i njima gospodariti na održivi način. Most je među prvima ustao u obranu Plitvičkih jezera, nacionalnog parka koji je neprocjenjivo bogatstvo. Političko imenovanje ravnatelja godinama je uništavalo Plitvice, jer stručnost nije bila uvjet", istaknuo je na samom početku Božo Petrov.

Ines Strenja Linić istaknula je ulogu koju su Plitvička jezera imala u ratu. "Svi prisutni branitelji koji su sada ovdje i tad su bili ovdje. Most je uvijek tamo gdje se bori", rekla je.

Miro Bulj objasnio je kako najmanje koristi od apartmana ima lokalno stanovništvo jer su uglavnom vanjski investitori oni koje ne zanima održivi razvoj.

"Obranili smo Peruću pa ćemo i Plitvice", proučio je Bulj.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u mandatu Slavena Dobrovića podiglo je kaznenu prijavu protiv osobe koja je smatrala da ne treba tražiti dozvolu za građevinske radove u nacionalnom parku.

"Nebitno nam je bilo iz kojeg je tabora, ukazali smo na konkretan propust. Smatramo da je dosta toga da politika utječe na ravnatelja nacionalnog parka. To nije politička funkcija. No, nažalost, uvriježio se stav da politika postavlja na tu funkciju, i to ljude koji nemaju predispozicije za taj posao. Branitelji su ljetos poručili da će stati u obranu Plitvica baš kao i 90-ih godina. I to su i učinili. Ustali su protiv pojedinačnih interesa, protiv interesnih skupina koji su donošenjem prostornog plana unazadili Plitvice, dozvolivši prekomjernu gradnju. Broj ležajeva je od 2009. do 2014. narastao sa 600 na 12.500", istaknuo je Slaven Dobrović.

Mostov voditelj savjeta za branitelje Vlado Marić osvrnuo se na branitelje koji su branili Plitvička jezera na krvavi Uskrs i Josipa Jovića. Konstatirao je da očito i danas treba braniti Plitvice te da su branitelji prvi stali u obranu od apartmanizacije.
 

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Izborni stožer Možemo! Izborna matematika Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene