Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je od glavnog ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja novinara Indexa Gordana Duhačeka, pritom odbacivši tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare.


"Zatražio sam kompletno izvješće o glavnog ravnatelja policije sa svim činjenicama vezanim za taj slučaj i kada ga budem dobio, dat ću vam ga javno", izjavio je Božinović na marginama međunarodne konferencije "Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama".

Vezani članci Domagoj Zovak (Foto: Informer) Sloboda medija u Hrvatskoj sve ugroženija, zašto su novinari tako zanimljivi policiji? ''Društvo bez satire bi bilo Sjeverna Koreja'' Odgođena je presuda novinaru Gordanu Duhačeku (Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL) - 6 Odgođena presuda novinaru Gordanu Duhačeku

Dodao je da će tada moći odgovoriti i na pitanje kako je moguće da je Duhaček dobio informaciju od policije da može putovati, a potom je uhićen u zračnoj luci.

Božinović je ponovio da Duhaček nije uhićen zbog objave na Twitteru, već zbog toga što se nije odazvao na poziv policije, a na pitanje novinara je li moguće da ga je policija neistinito informirala kazao je kako u to ne želi vjerovati.

Upitan zašto je novinar cijeli dan zadržan u policiji pojasnio kako je to uobičajen postupak. "Ne znam koliko je gospodin proveo u smislu zadržavanja u policijskoj postaji. Objašnjeno mi je da je to postupak kakav se provodi prema bilo kojem građaninu Republike Hrvatske, dakle nikakve razlike u odnosu na postupanje policije u takvim slučajevima nema", rekao je Božinović .

"Policija reagira i na ZDS"

Na upit zašto policija ne reagira kad se na društvenim mrežama piše "ZDS", a reagira na satiru i vrijeđanje policije, ministar je poručio da to nije točno.

"Policija reagira i to nije točna informacija. Policija ne prati posebne profile, ali kad dobije informaciju, onda reagira ako smatra da postoji sumnja na počinjenje nekog prekršaja, reagira prema prekršajnom sudu. Prekršajni sud u konačnici donosi odluku o tome je li prijava bila opravdana ili nije", kazao je ministar i istaknuo da Vlada ne ograničava medijske slobode niti zastrašuje novinare.

"Htio bih naglasiti da kada govorimo o radu ove Vlade nema govora o ograničavanju bilo kakvih medijskih sloboda ili zastrašivanju novinara. Samo ove godine imali smo tri kaznene prijave vezane za kazneno djelo prema novinarima i sve tri su riješene. Policija radi profesionalno i svatko u tom sustavu, kojeg zovemo i represivan ako baš hoćete, ima svoj dio nadležnosti", naglasio je.

"Nema razloga da se povjerenstvo obraća institucijama"

Ministar unutarnjih poslova osvrnuo se i na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ocijenivši kako nema razloga da se obraća međunarodnim institucijama, a na upit hoće li dostaviti dokumentaciju ako to zatraže međunarodne institucije, odgovorio je da to nije posao međunarodnih institucija.

"Radi se o tome da i danas sigurno netko putuje izvan RH i kao što je kazao predsjednik Sabora, vjerojatno bi odmah jednu kopiju trebalo raditi i Povjerenstvo... Činjenica je da svi koji smo putovali nismo potrošili niti jednu kunu iz državnog proračuna. Radi se o tome što različito iščitavamo što bi bila zakonska nadležnost Povjerenstva. Mi smatramo da to nije njihova zadaća", odgovorio je Božinović na pitanje o zahtjevu Povjerenstva za dostavom dokumentacije.

Komentirao je i sastanak Predsjedništva HDZ-a poručivši kako uoči predsjedničkih izbora treba "staviti glave na kup i svi učiniti sve što se može kako bi se ostvario željeni rezultat".

"Podizanje kohezije na višu razinu logično je u predizbornom vremenu", zaključio je Božinović i dodao kako na sastanku nije bilo riječ o sankcijama za Miru Kovača. (Hina)