Gordan Duhaček (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 3
Gordan Duhaček (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 3 Foto: Filip Kos/PIXSELL

Zagrebačka policija objavila je detalje jučerašnjeg privođenja novinara Indexa Gordana Duhačeka, a navodi se kako je novinar priveden pred sud jer više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Hrvatskoj te je to bio jedini način da se osigura njegova nazočnost na sudu.


Duhaček je, naime, u nedjelju prilikom ulaska u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu obaviješten da ga traži policija te da se javi u ponedjeljak. Po dolasku u Zagreb Duhaček je u nedjelju sam otišao u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovu ulicu kako bi dogovorio detalje te tvrdi da su mu rekli da se policiji može javiti nakon puta na koji je išao u ponedjeljak.  

Vezani članci Zastava Hrvatske Mladić u Petrinji zapalio hrvatsku zastavu pa zaradio kaznenu prijavu Milan Bandić Bandić: "Proći će i ta korona pa ćemo disati punim plućima i piti pivu na štengama. I ja ću s njima popiti pivu"

Kada je u ponedjeljak ujutro krenuo na planirani poslovni put u inozemstvo, policajci su ga priveli u zagrebačkoj zračnoj luci. 

Policija je danas pak objavila kako "Duhaček nije poštivao dogovor te nije pristupio u navedeno vrijeme i nije se javio točno navedenom policijskom službeniku, već je tijekom nedjelje, 15. rujna, ostvario informativni kontakt s policijskim službenikom na porti prometne policije".

Tvrde kako se razgovor na koji se Duhaček poziva dogodio "izvan administrativne zone službenih prostorija i izvan radnog vremena", pa se stoga to ne smatra pristupanjem po pozivu niti opravdanjem izostanka. Također navode kako se nije  javio točno navedenom policijskom službeniku.

"Nije opravdao izostanak"

"Unatoč navedenom, i na tom je mjestu i tom prilikom od službenika dobio informaciju i uputu na koji način, kada, i s kim, sukladno pozivu, mora stupiti u kontakt, a kako bi opravdao svoj izostanak. Navedeni razgovor tijekom kojeg je dobio informaciju i uputu o postupanju dogodio se izvan administrativne zone službenih prostorija i izvan radnog vremena te se ne smatra pristupanjem po pozivu niti se smatra opravdanjem izostanka", navodi se u priopćenju. 

Policija nadalje navodi kako je Duhaček prijavljen nakon što je na Twitteru napisao akronim "ACAB", što se  smatra omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika.

Sud: "Nije riječ o slobodnom izražavanju mišljenja"

"Donoseći prvostupanjsku presudu, sud je obrazložio kako se u navedenom slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe", poručuje policija. 

Podsjetimo, Duhaček je jučer, prema tvrdnjama policije, priveden zbog neodazivanja na poziv da dođe na razgovor. Prekršajni sud nepravomoćno ga je proglasio krivim nakon što je zbog objave u kojoj je napisao akronim ACAB ("All cops are bastards" tj. "Svi murjaci su gadovi").

Za to mu je predviđena novčana kazna koja će biti umanjena za 300 kuna jer je dan proveo u zatvoru, dok će presuda zbog satiričke obrade pjesme ''Vilo Velebita'' biti donesena četvrtak.

Cijelo priopćenje policije donosimo u nastavku:

U odnosu na optužni prijedlog koji je Policijska uprava zagrebačka podnijela protiv 39-godišnjaka, nadležni prekršajni sud je donio odluku kojom se okrivljenik proglašava krivim zbog počinjenog prekršaja po članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te mu se izriče novčana kazna, dok će u odnosu na drugi optužni prijedlog po članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira sud donijeti naknadno odluku.

Navedena prijava iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnesena je zbog objave na društvenoj mreži sadržaja 'ACAB' (slob. prijevod Svi policajci su kopilad), a koju vrstu omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika ova policijska uprava, kao i druge, prijavljuje nadležnom sudu.

Donoseći prvostupanjsku presudu, sud je obrazložio kako se u navedenom 'slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe'.

Pojašnjavamo da je razlog dovođenja navedenog 39-godišnjaka pred nadležni prekršajni sud bio isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj niti stanuje na njenom području. To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom.

Naime, njemu je prebivalište odjavljeno po službenoj dužnosti u ožujku još ove godine sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu, i to nakon što je kroz nekoliko terenskih provjera utvrđeno kako ne živi na prijavljenoj adresi u Zagrebu.

Također, u pisanom pozivu, koji mu je uručen i koji je prihvatio 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, točno je navedeno kojeg se datuma, u koje vrijeme, na kojoj adresi i kojem policijskom službeniku trebao javiti, a također je jasno naveden razlog i svojstvo u kojem ga se poziva.

Naglašavamo da su prilikom njegova pristupanja na graničnu kontrolu u Županji bili ispunjeni zakonski uvjeti prema kojima je mogao biti odmah zadržan, ali mu je dogovorno s ovom policijskom upravom, uzimajući u obzir prekršaj za koji ga se sumnjičilo, omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku, a kako bi u konkretno dogovoreno vrijeme, navedeno u pozivu, sam pristupio u službene prostorije policije u Zagrebu.

Nadalje, prilikom uručenja pisanog poziva i dogovora, ni u jednom trenutku nije naveo da se u dogovoreno vrijeme neće moći odazvati pozivu, iako je već tada znao da upravo za to vrijeme ima kupljenu zrakoplovnu kartu za izlazak iz Republike Hrvatske. Naime, da je tada izrazio sumnju ili se izjasnio kako nije u mogućnosti odazvati se na taj način u službene prostorije policije, bio bi odmah zadržan te bi kriminalističko istraživanje išlo svojim tijekom.

Dakle, umjesto poštivanja dogovora, nije pristupio u navedeno vrijeme i nije se javio točno navedenom policijskom službeniku, već je tijekom nedjelje 15. rujna ostvario informativni kontakt s policijskim službenikom na porti prometne policije. Unatoč navedenom, i na tom je mjestu i tom prilikom od službenika dobio informaciju i uputu na koji način, kada, i s kim, sukladno pozivu, mora stupiti u kontakt, a kako bi opravdao svoj izostanak.

Navedeni razgovor tijekom kojeg je dobio informaciju i uputu o postupanju dogodio se izvan administrativne zone službenih prostorija i izvan radnog vremena te se ne smatra pristupanjem po pozivu niti se smatra opravdanjem izostanka. Zbog potpunog razumijevanja policijskog postupanja navodimo kako je 39-godišnjaka policijski službenik zagrebačke policije prvi put kontaktirao telefonom 22. kolovoza ove godine te mu tom prilikom priopćio razlog zbog kojeg ga zove te da je potrebno provesti kriminalističko istraživanje, na što mu je 39-godišnjak odgovorio kako nema namjeru dolaziti u Hrvatsku.

Zaključujemo da se navedeni 39-godišnjak nije odazvao na način kako je navedeno u službenom pozivu niti je svoj izostanak na propisani način opravdao. Naprotiv, iako je od kolovoza ove godine bio upoznat s provođenjem kriminalističkog istraživanja, namjeravao je otputovati iz Hrvatske preko Zračne Luke Franjo Tuđman, a gdje je i zatečen i doveden na kriminalističko istraživanje.

U službenim prostorijama Policijske postaje Trešnjevka tijekom kriminalističkog istraživanja bio je smješten u prostoriju za zadržavanja te se postupanje prema njemu nije razlikovalo u odnosu na postupanje prema drugim osobama.