Na konferenciji za medije u četvrtak je u Mjesnom odboru Žrnovnica najavljen skori nastavak najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije, nazvane Boranka, koja će okupiti tisuće volontera iz čitave Hrvatske.

Galerija Boranka i tisuće volontera pošumljavaju Dalmaciju (Foto: Boranka) - 4 Boranka i tisuće volontera pošumljavaju Dalmaciju (Foto: Boranka) - 3 Boranka i tisuće volontera pošumljavaju Dalmaciju (Foto: Boranka) - 2 +3 Boranka i tisuće volontera pošumljavaju Dalmaciju (Foto: Boranka) - 1

Ovo je druga sezona Boranke, koja je prošle godine na požarištima u okolici Splita i Solina okupila 2500 volontera koji su posadili više od 25.000 novih sadnica i drugog sadnog materijala, bjelogoričnih i crnogoričnih vrsti.

Vezani članci Slika nije dostupna Ni korona nije prepreka: Na opožarenoj Žrnovnici volonteri zasadili 4000 novih stabala Slika nije dostupna Nastavlja se akcija Boranka: U pošumljavanju u Žrnovnici za vikend sudjeluje 150 volontera

Prve akcije pošumljavanja ove godine kreću upravo iz Žrnovnice, splitskog naselja koje je teško stradalo u katastrofalnim požarima 2017. godine.

Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske, koji je pokrenuo ovu plemenitu akciju, najavio je još više volontera ove godine, ali i širenje akcije, koja će se ove godine, osim u Splitu i Solinu, odvijati i u Zadarskoj županiji.

''Već ovu subotu i nedjelju stotine izviđača i drugih volontera iz raznih dijelova Hrvatske dolaze u Žrnovnicu pomoći u obnovi prirode i vraćanju šuma koje su stradale prije dvije godine. Nama izviđačima šuma je drugi dom i kad izgori šuma, mi osjećamo kao da je nestao dio nas. Pozivam sve građane da nam se pridruže, a stanovnicima Žrnovnice možemo pomoći s našim volonterima i podjelom sadnica kako bi Žrnovnica opet postala zelena, kako je nekada bila“, poručio je Špicer.

Ove godine još više volontera

Uz izviđače, glavni organizatori Boranke su Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, čiji su se predstavnici rado odazvali zajedničkoj konferenciji za medije. ''Svako područje koje je bilo pod šumom, a stradalo je u požaru, ponovno ćemo zasaditi. To je naša zakonska obveza, ali i želja da vratimo šumu gdje god postoji šansa da se šuma vrati“ istaknuo je Ante Taraš, upravitelj Šumarije Split, uz napomenu da će Hrvatske šume na terenu pomoći volonterima te osigurati sadnica koliko god bude trebalo.

Branimir Jukić iz splitskog HGSS-a naglasio je kako je sretan što se Boranka širi i što će još veći broj volontera ove godine sudjelovati u akcijama pošumljavanja. ''Ovo je jedna prirodna suradnja između HGSS-a, izviđača i Hrvatskih šuma. Promoviramo iste vrijednosti i nastojimo sačuvati prirodu za buduće generacije“, zaključio je Jukić.

Posadit će 9000 sadnica

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici partnera na kampanji Boranka - Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Splita, Javne vatrogasne postrojbe Split i Crvenog križa te predstavnici dva najveća sponzora kampanje – Sindikata Preporod i tvrtke Karbon.

Sebastijan Troskot iz Sindikata Preporod najavio je dolazak više od 300 učitelja i nastavnika na akcije pošumljavanja u Split koji će, povodom 25 godina osnutka sindikata, za svih 9000 članova posaditi ukupno 9000 sadnica.

Bojice od pepela izgorenih borova

Tvrtka Karbon još je od prošle godine jedan od glavnih sponzora Boranke, koja je sponzorski proizvela preko 100.000 jedinstvenih pastelnih bojica, tzv. Boralica, napravljenih od pepela izgorenih borova. Bojice se u kampanji Boranka dijele građanima, koji njima mogu nacrtati svoje stablo, poslikati ga i posaditi u virtualnu šumu na stranici boranka.hr, a za svako tako zasađeno stablo izviđači i drugi volonteri Boranke na požarištima će zasaditi pravo.

Na kraju konferencije sve okupljene pozdravio je Vedran Mardešić u ime Grada Splita koji se u akciju, kao grad partner, uključio od početka kampanje, osiguravajući volonterima prijevoz, hranu i vodu.

Svi građani koji se ovaj vikend žele pridružiti volonterima Boranke mogu se povesti besplatno autobusima Prometa koji će kretati s kolodvora u Sukošanskoj ulici ovu subotu i nedjelju u 9:00 ujutro. Organizatori mole sve zainteresirane da se prije obvezno prijave na e-mail info@boranka.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju