Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosječni zahvat je 70.000 kn

Bolnice zbog HZZO-a gube novac: "Mi želimo samo pomoći pacijentu"

Ograničeni bolnički limiti (Foto: Dnevnik.hr)
Ograničeni bolnički limiti (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ograničeni bolnički limiti (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Novu godinu bolnice su ušle sa starim problemima. Jedan od njih su i bolnički limiti. Potreba pacijenata je sve više, a novca u bolničkom proračunu sve manje, posebice kada se u to uračunavaju skupi operacijski zahvati ili lijekovi koji nisu na listi HZZO-a.

Interventni radiolozi iz Vinogradske bolnice sami su počeli izvoditi vrlo skupe, ali i spasonosne operacije. Nakon što pacijent doživi moždani udar, oni ga pomoću posebnih katetera operiraju i vraćaju u život.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

"Prosječni zahvat košta oko 70.000 kn. Kad radimo, mi želimo samo pomoći pacijentu", rekao je dr. med. spec. radiologije Vladimir Kalousek.

Samo ove godine napravljeno je pet takvih zahvata. A napravljene su i druge skupe operacije.

"Mi očekujemo da će nam HZZO to i platiti. Međutim, HZZO zbog svojih sustava limita nama to ne plaća i na kraju godine mi gubimo novac", objasnio je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, Mario Zovak.

U gubicima su bolnice i zbog posebno skupih lijekova koji nisu na listi HZZO-a, poput onog za liječenje spinalne mišićne atrofije. Njega financira sam KBC Zagreb, uz obećanje da će im novac biti vraćen. Samo jedna doza stoji 640.000 kn.

Ministar zdravstva ne planira ukidati bolničke limite

Šansu za nešto većim limitima, bolnice će dobiti ove godine.

"Za 2018. godinu ugovorni limiti s bolnicama će biti za 300 milijuna kuna veći nego što su bili za 2017.", rekao je Luciano Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Ministar zdravstva ne planira ukidati bolničke limite jer se na taj način, kaže, kontrolira učinkovitost.

"Većina bolnica ispuni svoje limite. I sve pretrage su plaćene prema ugovorenoj cijeni, tako da izjava da se ne plati ne stoji", rekao je Milan Kujundžić.

Logika ministrove računice prestaje kada se uzme u obzir koji je iznio ravnatelj Vinogradske bolnice, a to je da za operaciju srčane aritmije, za koju materijal samo stoji do 40.000 kn, od HZZO-a dobiju tek 18.000 kn.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene