Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Limiti bolnica - nedovoljni

Alarmantno: Dug u zdravstvu i dalje raste, ministar i dalje - analizira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugovi u zdravstvu iz mjeseca u mjesec sve su veći, a rješenja - nema. Niti će ga biti - dok ne prođu izbori. Iako bolnice i liječnici otvoreno govore kako su im i dosadašnja ograničenja sustav držala na rubu - ide se u još nekoliko mjeseci analiziranja i planiranja.

Klinika za tumore zbrinjava i liječi najrizičniju skupinu pacijenata - onkološke bolesnike. Pametni lijekovi i kemoterapije neizostavni su dio liječenja i vrlo su skupi.

Pročitajte i ovo Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge Slika nije dostupna Zajedno s ministarstvom Ravnatelj HZZO-a otkriva kako će uvesti red u zdravstveni sustav

"Za neke bolesnike, lijekovi koji su na listi, koštaju i do 60.000 dolara. Mi u ovom času imamo stotinjak bolesnika za te lijekove", ističe predstojnik Klinike za tumore Danko Velimir Vrdoljak.

Pacijenata je sve više, a mjesečni limiti su vrlo često nedovoljni za pokrivanje svih bolničkih usluga.

"Svake godine imamo nove lijekove. I vi, ako imate budžet za 2017., a ovo ljeto izađe pet novih lijekova, što to znači? Da ih nećemo davati, jer nije u našem budžetu? Naše je da liječimo hrvatski narod i naše je da to radimo najbolje što možemo", kaže Vrdoljak.

No dugotrajno, to je neizdrživo - poručuje Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

"Žalosno je da su na kraju svakog mjeseca liječnici ti koji se moraju opravdavati zašto se nešto ne može napraviti ili zašto se nešto mora prebaciti u idući mjesec ili za par mjeseci. Dakle, samo tonemo sve dublje i dublje u propast", smatra predsjednica HUBOL-a Ada Barić.

A pacijenti bi ovakve posljedice mogli itekako osjetiti.

"Bojim se da će dovesti do lista čekanja i da će dovesti do problema uopće u pružanju pojedinih usluga. I da će se kresati usluge koliko god će to biti moguće kako bi se sustav očuvao", smatra Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Iz HZZO-a poručuju kako rade na izradi novih bolničkih limita. Koji bi tek mogli biti realizirani iza lipnja.

"U prvom redu nam je ostvarenje, odnosno učinak određenog rada u određenoj djelatnosti, koji je i osnovan kriterij za izradu budžeta i za diobu limita bolnica", kaže v.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić.

Gledat će se, kaže Dorčić, tko radi više, a tko manje.

"Mi ćemo to itekako uzeti u obzir i to je osnovno. Iako ja moram napomenuti da je HZZO sve svoje ugovorne obveze prema ugovornim ustanovama izvršio i platio u cijelosti", kaže ravnatelj.

No...

"HZZO ne isplaćuje niti blizu realnih cijena usluga. Dakle, isplaćuje se puno manje. Na taj način je praktički nemoguće doći ni do pozitivne nule, a kamoli poslovati pozitivno", tvrdi dr. Barić.

Dok se resorni ministar Milan Kujundžić bavi novim analizama poslovanja bolnica, dug u zdravstvu samo raste. Zbog kampanje za lokalne izbore sve miruje i neće biti nikakvih izmjena. A to samo znači još veći porast dugova... 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene