Prazna sudnica, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Prazna sudnica, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 62-godišnjeg bivšeg zapovjednika Stanice milicije u Dardi, kojega tereti da za vrijeme okupacije Baranje nije spriječio maltretiranje i ubijanje hrvatskih civila i ratnih zarobljenika.


Tužiteljstvo je tog okrivljenika s hrvatskim i srbijanskim državljanstvom, koji je nedostupan je hrvatskom pravosuđu, optužilo za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL) Podignuta optužnica protiv sedmorice bivših pripadnika vojske Republike Srpske zbog ubojstva 48 civila Ivo Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Posljednji zapovjednik obrane Borova naselja: "Vlada može utjecati da se što prije pronađu nestali"

Optužen je da je od listopada 1991. do 25. ožujka 1992., kao zapovjednik tadašnje milicije u Dardi, znao da njemu podređeni nezakonito privode, zatvaraju, psihički i fizički maltretiraju te ubijaju hrvatske civile i ratne zarobljenike, ali ništa nije poduzeo da ih u tome spriječi.

U optužnici stoji da su u stanicu milicije dovedena dvojica civila, koji su tamo pretučeni do smrti te još dvojica civila i jedan pripadnik MUP-a kojima se nakon toga gubi svaki trag.

Tužiteljstvo navodi da okrivljeni nije dostupan hrvatskim tijelima kaznenog progona jer se nalazi na području Srbije. (Hina)