Prazna sudnica, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Prazna sudnica, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 62-godišnjeg bivšeg zapovjednika Stanice milicije u Dardi, kojega tereti da za vrijeme okupacije Baranje nije spriječio maltretiranje i ubijanje hrvatskih civila i ratnih zarobljenika.


Tužiteljstvo je tog okrivljenika s hrvatskim i srbijanskim državljanstvom, koji je nedostupan je hrvatskom pravosuđu, optužilo za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Vezani članci Bojan Glavašević Glavašević komentirao uhićenja za zločin na Ovčari pa gotovo zaplakao: "Volio bih ih pogledati u oči prije nego što odu na robiju..." Uhićeni za ratni zločin na Ovčari Zarobljenike tukli oružjem, palicama, rukama, nogama: Čeka se odluka o istražnom zatvoru za osumnjičene za ratni zločin na Ovčari

Optužen je da je od listopada 1991. do 25. ožujka 1992., kao zapovjednik tadašnje milicije u Dardi, znao da njemu podređeni nezakonito privode, zatvaraju, psihički i fizički maltretiraju te ubijaju hrvatske civile i ratne zarobljenike, ali ništa nije poduzeo da ih u tome spriječi.

U optužnici stoji da su u stanicu milicije dovedena dvojica civila, koji su tamo pretučeni do smrti te još dvojica civila i jedan pripadnik MUP-a kojima se nakon toga gubi svaki trag.

Tužiteljstvo navodi da okrivljeni nije dostupan hrvatskim tijelima kaznenog progona jer se nalazi na području Srbije. (Hina)