Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 28 godina

Podignute optužnice za ratni zločin: Mučili su i ozljeđivali pa ubijali civile i ratne zarobljenike u Voćinu

DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 27 osoba u dobi od 47 do 75 godina starosti. Tereti ih se za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te protiv ratnih zarobljenika.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od sredine kolovoza do sredine prosinca 1991. godine u mjestima Voćin, Hum, Krasković i okolici, kao zapovjednici i pripadnici paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva nezakonito zarobljavali, uzimali kao taoce, pljačkali, zlostavljali, mučili, tjelesno ozljeđivali i ubijali civilne osobe i ratne zarobljenike. Na taj su način ubili ukupno 47 civilnih osoba i tri ratna zarobljenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločini Stražar u Malom logoru premlaćivao i zlostavljao Hrvate i Bošnjake, protiv njega je podignuta optužnica Poginuli branitelji Ratni zločin Teško zlostavljali, mučili i na kraju ubili hrvatske državljane: Pripadnici srpske paravojske kazneno prijavljeni

Okrivljenike se tereti i da su u navedenom razdoblju zapalili, minirali ili na drugi način u Voćinu oštetili ili uništili zgradu pošte, zgradu hotela, zgradu osnovne škole, zgradu policijske postaje, benzinsku postaju, kao i velik broj kuća s gospodarskim objektima u vlasništvu civilnih osoba u Voćinu i Humu te da su tijekom noći 13/14. prosinca 1991. minirali i tako u potpunosti uništili Župnu crkvu Svete Marije u Voćinu koja je bila upisana u Registar spomenika kulture.

Tijekom istrage je sudac istrage odredio istražni zatvor protiv svih okrivljenika zbog opasnosti od bijega i težine počinjenih kaznenih djela. Državno odvjetništvo predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika. Okrivljenici koji žive u Republici Srbiji ispitani su putem međunarodne pravne pomoći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene