DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 27 osoba u dobi od 47 do 75 godina starosti. Tereti ih se za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te protiv ratnih zarobljenika.


Okrivljenicima se stavlja na teret da su od sredine kolovoza do sredine prosinca 1991. godine u mjestima Voćin, Hum, Krasković i okolici, kao zapovjednici i pripadnici paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva nezakonito zarobljavali, uzimali kao taoce, pljačkali, zlostavljali, mučili, tjelesno ozljeđivali i ubijali civilne osobe i ratne zarobljenike. Na taj su način ubili ukupno 47 civilnih osoba i tri ratna zarobljenika.

Vezani članci Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) DORH podignuo optužnicu protiv načelnika Općine Perušić: Prijetio i psovao dvoje djece pa pred njima pucao iz pištolja Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv 29 okrivljenika za ratni zločin u Voćinu

Okrivljenike se tereti i da su u navedenom razdoblju zapalili, minirali ili na drugi način u Voćinu oštetili ili uništili zgradu pošte, zgradu hotela, zgradu osnovne škole, zgradu policijske postaje, benzinsku postaju, kao i velik broj kuća s gospodarskim objektima u vlasništvu civilnih osoba u Voćinu i Humu te da su tijekom noći 13/14. prosinca 1991. minirali i tako u potpunosti uništili Župnu crkvu Svete Marije u Voćinu koja je bila upisana u Registar spomenika kulture.

Tijekom istrage je sudac istrage odredio istražni zatvor protiv svih okrivljenika zbog opasnosti od bijega i težine počinjenih kaznenih djela. Državno odvjetništvo predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika. Okrivljenici koji žive u Republici Srbiji ispitani su putem međunarodne pravne pomoći.