Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Presuda je neutemeljena'

Berlusconi: Protiv mene se vodila pravna bitka bez presedana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju jučer je potvrđena kazna zatvora zbog utaje poreza. Sam Berlusconi tu presudu naziva neutemeljenom i najavljuje svoj ostanak u politici.

Prvu pravomoćnu presudu kojom ga je talijanski Vrhovni sud u četvrtak osudio na zatvorsku kaznu zbog utaje poreza bivši premijer Silvio Berlusconi nazvao je potpuno neutemeljenom te istaknuo da se kani nastaviti baviti politikom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

'Ta je presuda potpuno neutemeljena i lišit će me slobode i mojih političkih prava', rekao je bivši šef talijanske vlade u videoporuci i rekao da se protiv njega vodila pravna bitka bez presedana.

'Moramo se nastaviti boriti, baviti politikom, kako bismo proveli potrebne reforme, u prvom redu reforme u pravosuđu', rekao je bivši premijer koji je snimljen kako sjedi za pisaćim stolom uz talijansku i europsku zastavu.

'Obnovit ćemo Forzu Italiju (Naprijed Italijo)', rekao je misleći na političku stranku koju je utemeljio kada je ušao u politiku 1994.

>> Silviju Berlusconiju potvrđena zatvorska kazna!

Berlusconi, 76-godišnji milijarder i medijski magnat bio je četiri puta talijanski premijer, a protiv njega se vodilo gotovo 30 sudskih procesa. Optuživan je za cijeli niz kaznenih djela, od porezne prijevare do seksa s maloljetnom prostitutkom. U četvrtak navečer prvi je put pravomoćno osuđen za utaju poreza pošto je umjetno 'napuhao' cijene prava prikazivanja filmova kupljenih putem poduzeća koja su njemu pripadala u trenutku njihove preprodaje audiovizuelnoj kući Mediaset koje je također bio vlasnik.

Berlusconi je u videosnimci zanijekao da je ikada počinio poreznu prevaru i poručio 'Ponosan sam što sam pridonio bogatstvu zemlje uplaćujući milijarde poreznog novca talijanskoj državi'.

Presuda Berlusconiju koji optužuje suce ljevičare da ga pokušavaju ukloniti iz politike otkako je stupio na javnu scenu 1994., mogla bi značiti završetak njegove 20-godišnje dominacije talijanskom politikom. No presuda bi mogla uzdrmati i koalicijsku vladu premijera Enrica Lette, oformljenu prije samo tri mjeseca, pa i čitavu eurozonu. Treće po veličini gospodarstvo eurozone vodi koalicijska vlada Lettine Demokratske stranke lijevoga centra i Berlusconijev PDL. Bivši premijer je više puta rekao kako vlada ne smije pasti bez obzira na presudu ali su jastrebovi PDL-a pozvali na izlazak iz vlade njegovih ministara i javne prosvjede ukoliko bude osuđen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene