Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Italiji prijeti nestabilnost

Silviju Berlusconiju potvrđena zatvorska kazna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi osuđen je na zatvorsku kaznu u slučaju porezne prijevare, što bi moglo dovesti do političke nestabilnosti u Italiji.

Petorica sudaca vrhovnoga suda u četvrtak su bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju (76) u slučaju porezne prijevare potvrdili kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, odnosno jednu godinu uzme li se u obzir zakonska odredba o amnestiji, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić ex. Rimac Udarac za obranu Visoki kazneni sud o slučaju Josipe Pleslić: "Obrana je imala vremena iznijeti svoje argumente" Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Presuda u susjedstvu VIDEO Nakon jezive snimke Vrhovni sud odlučio: ''Iskazivanje fašističkog pozdrava nije uvijek zločin''

Suci su istovremeno naložili dodatno preispitivanje presude nižeg suda o petogodišnjoj zabrani političkog djelovanja Berlusconiju.

S obzirom na njegovu dob, malo je vjerojatno da će biti smješten u zatvorsku ćeliju. BBC piše da mu prijeti kućni pritvor ili društveno koristan rad.

>> Sudbina Silvija Berlusconija je u rukama petero sudaca

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano pozvao je sve u državi na smirenost nakon presude.

'Već me 20 godina progone...'

Sam Berlusconi se javnosti obratio putem videoporuke, u kojoj je ustvrdio kako ga progone već 20 godina, iako on s poreznim prijevarama nema baš nikakve veze. 'Presuda nema nikakvog temelja', rekao je Berlusconi, zahtijevajući reformu talijanskog pravosuđa.

Berlusconi, milijarder i medijski magnat koji je četiri puta bio talijanski premijer, tvrdi da ga od ulaska u politiku 1994. proganjaju suci ljevičari.

Ovo mu je prva pravomoćna presuda u najmanje 24 procesa, a optuživan je za cijeli niz kaznenih djela, od porezne prijevare do seksa s maloljetnom prostitutkom.

Talijanski su političari ocijenili kako bi potvrda presude u slučaju porezne prijevareb mogla uzdrmati i lijevo-desnu koalicijsku vladu premijera Enrica Lette, pa i čitavu eurozonu.

On je čelnik Naroda sloboda, stranke desnoga centra koja je u savezu s Lettinom deokratskom stranom lijevoga centra. U tjednima prije uoči kasacijskoga suda Berlusconi je čvrsto nadzirao svoje jastrebe, ali već su zaprijetili izlaskom iz vlade i pozivanjem na javne prosvjede bude li on osuđen. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene