Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH biskupi poručili

Biskupi: Treba mijenjati Daytonski sporazum jer je štetan za Hrvate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biskupi Biskupske konferencije BiH (BK BiH) pozvali su nakon trodnevna zasjedanja u Sarajevu na promjenu rješenja iz Daytonskog sporazuma koje smatraju nepravednim za Hrvate, a hrvatske političare na ustrajnost u potpori Kreševskoj deklaraciji u kojoj se za sva tri naroda traže jednaka prava.

'Daytonsko je rješenje, a još više njegova provedba, predstavnike hrvatskoga naroda, na štetu demokratskih i reintegracijskih procesa u BiH, isključilo iz pravnog procesa odlučivanja, a hrvatski narod dovelo u posve neravnopravan položaj. Biskupska konferencija je čvrsto uvjerena da bosanskohercegovačko društvo nije moguće demokratizirati političkim rješenjima koja bilo koji od njegovih konstitutivnih naroda isključuju iz ravnopravna sudjelovanja u tijelima vlasti', navodi se u zaključcima objavljenim nakon zasjedanja BK BiH.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak

>> Kosor i Puljić: Važno je jedinstvo Hrvata u BiH

Biskupi iz BiH pozivaju hrvatske političare da se u donošenju trajna rješenja za BiH ravnaju 'pravdom i pravičnošću', na načelima koja su u Kreševskoj deklaraciji (21. rujna 2007.) prihvatili i potpisali svi izabrani predstavnici toga naroda, te na činjenicu da je hrvatskomu narodu prihvatljivo svako rješenje koje ga u svemu čini jednakopravnim s drugim dvama narodima u BiH.

'Konstitutivnim narodima treba osigurati jednak status'

Biskupi smatraju da trima konstitutivnim narodima treba osigurati jednak status u zakonodavnim, sudskim i izvršnim tijelima na svim razinama vlasti i u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Oni su pozdravili nastojanja međunarodnih posrednika da započnu ustavne reforme kojima bi se 'ispravile sadašnje institucionalne nepravde, kao jedne od glavnih smetnja funkcioniranju države i razlog blokade procesa stabilizacije i pridruživanja'. Bosanskohercegovački biskupi izrazili su na zasjedanju u Sarajevu spremnost i otvorenost da pojačaju dijalog s islamskom zajednicom u BiH.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene