Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti li Hrvatskoj ustavna kriza?

Političari sve glasnije zazivaju izbore. Ali, postoji jedan ne baš mali problem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političari sve glasnije zazivaju izbore. No prijevremenih izbora nema - bez Ustavnog suda.

Stranke, osobito one najveće HDZ i SDP moraju se dogovoriti oko 10 novih sudaca i izabrati ih do početka lipnja. U protivnom, ne bi imao tko proglasiti izbore zakonitima. Tu i lijeva i desna strana bez obzira na međusobne uvrede i svađe - moraju postići konsenzus, i u saborske klupe dovesti najmanje 101 zastupnika.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

'Većina se treba zapitati ima li uopće većinu, je li to većina, ako nije idemo na izbore', poručio je to saborski zastupnik Ivan Sinčić iz Živog zida, nakon što je u petak, zbog izostanka HDZ-ovaca, odbio biti ključna ruka za kvorum vladajuće većine.

Isto misle i u najvećoj oporbenoj stranci. No to nije tako jednostavno, jer za nove izbore potreban je funkcionalan Ustavni sud.

Tri mjesta na Ustavnom sudu već su prazna, mandati sedmero sudaca prestaju početkom lipnja, i na sudu ostaju samo tri suca koja neće biti u mogućnosti donositi odluke.

'Postoji velika šansa da će doći do blokade političkog sustava, temeljnog demokratskog procesa - to su izbori pa čak i referendumi', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Što bi moglo biti vidljivo već u lipnju.

'Sucima Ustavnog suda, ističe mandat 5. lipnja, a primjerice lokalni izbori u Vrgorcu se održavaju sedmog lipnja. Tako da ukoliko bude žalbi na neka rješenja DIP-a ona neće imati tko riješiti', dodaje Zelić.

46 kandidata za 10 Ustavnih sudaca

Izbori se formalno mogu provesti, kaže ustavno-pravni stručnjak Mato Palić, no bez Ustavnog suda neće imati tko potvrditi njihovu zakonitost.

'O ustavnosti i zakonitosti izbora odlučuje isključivo Ustavni sud, a u ovom prvom stupnju prva i zadnja odluka u tom slučaju bi bila Državnog izbornog povjerenstva. Ta situacija da nemamo funkcionalan Ustavni sud, a da se provedu izbori je potpuno neprihvatljivo u jednoj demokratskoj državi, članici Europske unije', rekao je Palić.

Za 10 mjesta na Ustavnom sudu, prijavilo se 46 kandidata. Sabor u ponedjeljak počinje razgovore s njima. Unatoč opetovanim problemima s kvorumom u Saboru, Most je uvjeren da će izbor Ustavnih sudaca biti proveden u roku.

'To je najveći zahtijevani konsenzus u Hrvatskom saboru. Ja vjerujem kao što sam od prvog dana i nakon svih konzultacija koje smo do sada imali. Ja sam doista uvjeren da ćemo imati konsenzus', rekao je Robert Podolnjak, predsjednik odbora za Ustav.

Ključno je glasovanje. Za izbor Ustavnih sudaca potrebna je dvotrećinska većina svih zastupnika. Dakle, najmanje 101 glas.

'Konsenzus da je taj izbor nužno provesti bio je vidljiv na svim sjednicama Odbora za Ustav. Ne mogu jamčiti da će vladajuća većina doista doći u Sabornicu toga dana. Mogu samo govoriti u ime svoje stranke', kazao je Peđa Grbin, potpredsjednik Odbora za Ustav.

Ako ne ispoštuju vlastiti dogovor i ne izaberu svih deset sudaca, minimum koji moraju izglasati su četiri suca, u protivnom Hrvatskoj prijeti ustavna kriza.

'Onda Sabor može donijeti neustavan zakon, a nitko ne može utvrditi da li je ustavan ili neustavan, onda Vlada može donositi neustavne ili nezakonite podzakonske akte', objasnio je Palić.

A građani ne bi imali od koga zatražiti zaštitu temeljnih prava i sloboda koja su im eventualno narušena drugim sudskim presudama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene