Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanemarivanje zakona

300 LIJEČNIKA RADILO BEZ LICENCI Među njima i supruga bivšeg premijera i bivši ministar rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik propust u zdravstvenom sustavu gdje su, čini se, svi zakazali! Liječnici ne smiju raditi bez valjanih licenci, no unatoč tome bez njih su poslovali supruga bivšeg premijera Sanja Musić Milanović i bivši ministar rada Mirando Mrsić.

Punih sedam godina u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo supruga bivšeg premijera Zorana Milanovića radila je bez liječničke licence. Sanja Musić Milanović, epidemiologinja, licencu je obnovila tek prije dva i pol mjeseca.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Miroslav Šeparović, Zoran Milanović IZ MINUTE U MINUTU Šeparović: "U ožujku sam rekao da Milanović može biti mandatar, ali..."; Ustavna stručnjakinja: "Milanović će napraviti žrtvu od sebe"

'To je obaveza liječnika pojedinaca, kada obnovi licencu, donese je u svoju ustanovu i to se stavi u njegov spis, a zapravo je na taj način dobio dozvolu da dalje radi', objašnjava Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra za javno zdravstvo.

U ministarstvu zdravlja pojašnjavaju - zakon je isti za sve. Čak i ako nisu u izravnom kontaktu s pacijentima.

'To je spriječavanje bolesti, zdravstveni odgoj, savjetovanje - moramo licencu obnavljati svakih šest godina', kaže Vera Katalinić Janković.

Nije poznato zašto Sanja Musić Milanović to nije učinila na vrijeme. Iz Zavoda u kojem vodi Službu za promicanje zdravlja i neke od velikih projekata, poput prehrane u školama tek poručuju da su joj pomogli pri ispitu. Morala ga je ponovno položiti. 'Trošak izlaska na ispit u iznosu od četiri tisuće kuna HZJZ je podmirio imajući u vidu okolnosti da je članarina uredno plaćena, kao i da su redovno prikupljeni godišnji bodovi', objašnjavaju iz HZJZ-a.

U Hrvatskoj liječničkoj komori, koja izdaje i obnavlja licence, tvrde, zakazao je cijeli sustav. 'Najodgovorniji je poslodavac koji je dužan kontrolirati imaju li njegovi zaposlenici licence za rad koji obavljaju. S druge strane određenu odgovornost ima djelatnik, ali i liječnička komora - zato smo i poduzeli ovo što smo poduzeli', kaže Trpimir Goluža iz Hrvatske liječničke komore.

'Ako poslodavac ima uvid u prpust i to sazna - mora upozoriti osobu', objašnjavaju iz ministarstva zdravstva. I ima pravo zabraniti daljnji rad. No, inspekciju u ovom slučaju nitko nije pozvao. Pa ni Golužini prethodnici. 'Nismo reagirali jer je potrebno da se bolje sredi registar doktora imat ćemo veće mogućnosti, to je pitanje informatizacije, gdje ćemo moći onda i obavještavati', objasnio je Hrvaoje Minigo, bivši predsjednik HLK-a.

Ponukana ovim primjerom - Komora je u međuvremenu odlučila provjeriti koliko je sličnih slučajeva u Hrvatskoj. 'Ustanovili smo da je to 305 kolega i svima smo poslali obavijest da su dužni produžiti', objasnio Goluža.

Među njima i bivši ministar rada i mirovinskog sustava. Ni Mirando Mrsić nije se držao zakona. Zahtjev za obnovom licence koja je istekla u prosincu 2014., tvrdi, slali su mu na krivu adresu.

'U tijeku je postupak obnove. Kao što vam je poznato u protekle četiri godine nisam vršio liječničku dužnost', objasnio je bivši ministar rada. No, kao i drugi olako je zanemario zakon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene