Muškarac je u automobilu prevozio pet kanti morskih trpova
Muškarac je u automobilu prevozio pet kanti morskih trpova Foto: MUP

Muškarac (51) iz mora u Vrsima izlovio je 80 kilograma morskih trpova, za što nije imao potrebne dozvole niti je te morske organizme smio loviti jer su u trajnom lovostaju.


Policijski službenici pomorske policije Zadar u zajedničkoj inspekciji s Ministarstvom poljoprivrede u automobilu hrvatskog državljanina našli su više od 80 kilograma morskih trpova.

Vezani članci Policija, ilustracija Muškarac puškom prijetio djeci i prolaznicima, vikao da je sin poznatog teoretičara zavjera: "Ja sam sin Davida Ickea!" Policijski očevid (Foto: Arhiva/Miranda Cikotic/PIXSELL) U građevinskom kanalu u Zadru pronašli tijelo muškarca (58)

U utorak oko 15:30 u Vrsima policijski službenici su zaustavili Mercedes riječkih registarskih oznaka kojim je upravljao 51-godišnjak. Pregledom vozila pronađeno je pet plastičnih kanti u kojima su bili trpovi, vrsta morskih organizama čiji je izlov zabranjen.

Utvrđeno je kako je 51-godišnjak istog dana, nešto ranije u moru kod mjesta Vrsi, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovio 81,34 kg morskih trpova. Za izlov nije imao potrebne dozvole, a trpove je vadio za vrijeme lovostaja. Trpovi u trenutku pronalaska nisu bili živi te su uklonjeni. Ronilačka oprema koju je koristio 51-godišnjak je oduzeta i na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede. Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak.

Vrijednost jednog kilograma te zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna, poručuju iz PU zadarske.

Morski trpovi u nekim se zemljama, mahom azijskim, smatraju delicijom i postižu visoku cijenu.