Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BESPLATNA I BRZA

Oni su među najugroženijima na prometnicama: Pokrenuta velika akcija koja motociklistima može spasiti život

MUP-ova akcija (Foto: Dnevnik.hr)
MUP-ova akcija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vedrana Markučič (Foto: Dnevnik.hr) Vedrana Markučič (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr MUP-ova akcija (Foto: Dnevnik.hr) MUP-ova akcija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vanja Margetić (Foto: Dnevnik.hr) Vanja Margetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U svim stanicama za tehnički pregled u Hrvatskoj motociklisti do kraja ovoga tjedna mogu besplatno provjeriti stanje svojih motocikala. Ova tradicionalna akcija svake godine na početku sezone upućuje na važnost ispravnosti motocikala u prometu.

Ono što je zabrinjavajuće, kao i kod automobila, upravo je starost voznog parka. Motocikli su sve stariji i stariji što izravno utječe na sigurnost u prometu. Samo je prošle godine poginulo čak 59 vozača motora.

Motociklisti i moticiklistice su s oduševljenjem prihvatili ovu besplatnu akciju. "Mislim da je sve što doprinosi sigurnosti u prometu jako dobro. Besplatni tehnički pregledi nam dopuštaju da netko tko je profesionalan detaljnije pregleda naš motocikl umjesto nas", kaže motociklistica Vedrana Markučič.

Iz Centra za vozila Hrvatske kažu da se provjerava stanje ispravnosti vozila jednako kao i na klasičnom tehničkom pregledu. "Pregledava se sve kao i na klasičnom tehničkom pregledu, općenito stanje motocikla, pneumatika, kočnica, a može se izmjeriti i buka", kaže Toni Bodrušić.

Na ovom tehničkom nema padanja. Nema ni kazni, tek upozorenje i savjet što treba promijeniti. Uz dobru opremu koja je najvažnija, svega nekoliko trenutaka je potrebno za provjeru svog motocikla. Brojni su dodaci kojima motociklisti pokušavaju na prometnici biti što vidljiviji. Često je upravo mala silueta razlog stradavanja.

Besplatni pregledi su do kraja tjedna. Prošle godine život je na prometnicama izgubilo 59 motociklista, ovakve akcije te bi brojke trebale smanjiti.

Problem neispravne kočnice i stari pneumatici

Zašto je važno provjeriti svoj motocikl prije početka sezone, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić. U jednoj od zagrebačkih stanica za tehnički pregled razgovarao je s Goranom Pejićem iz Centra za vozila Hrvatske.

Iako se sezona vožnje na dva kotača na samom početku, cesta je već odnijela osam života. Mogu li ovakve akcije smanjiti stradavanje na našim prometnicama?

Ja se nadam da mogu i da moraju smanjiti crne brojke. Upravo zbog toga što mislimo da se može, svake godine organiziramo ovakve akcije.

Koji su najčešći nedostaci koji se otkriju na motociklima?

Slično kao i na redovnim tehničkim pregledima, najčešći nedostaci koji su izuzetno opasni za motocikliste su nedostaci na kočnom sustavu. Primjerice - ispucalost kočnih diskova.

Ono što je još opasnije - to su često loši pneumatici. To bih posebno istaknuo za L1 kategoriju, odnosno za mopede koji nerijetko dolaze s pneumaticima starijim od deset ili dvanaest godina.

U utorak je prvi dan akcije, kako ste zadovoljni odazivom motociklista?

Nažalost, imamo loše vremenske uvjete. Ova akcija je uvijek, odnosno vožnja motociklom je uvijek limitirana vremenskim uvjetima. Ja se nadam da će od sutra biti bolje vrijeme pa će i odaziv motociklista biti nešto bolji.

Međutim, bez obzira što je danas bilo loše vrijeme, bilo je i malo kiše, no imali smo solidan broj motociklista koji su došli u stanicu po savjet i po pregled svojeg motocikla. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene