Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP pokušao srušiti kvorum

Sabor izmijenio Zakon o najmu stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjene Zakona o najmu stanova, koje su izazvale prijepore u javnosti, ali i u vladajućoj koaliciji, u petak su bile razlogom za još jednu saborsku stanku, a oporbeni SDP najavio je da nakon stanke neće sudjelovati u daljnjem glasanju.

Jasno je da saborska većina nema dovoljno zastupnika koji bi glasali za zakon, ustvrdio je SDP-ov Arsen Bauk nakon što je odbijen prijedlog pozicijskog Kluba HDS/HSLS/HDSSB-a da zakon ide u treće čitanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Profitirat će samo odvjetnici" SDP protiv izmjena Zakona o najmu stanova: "To će generirati sporove i tužbe" Andrej Plenković (Foto: Pixell) Sjednica Vlade Plenković odgovorio Vučiću na pitanje o ratnoj odšteti: "Možemo pojasniti onima koji toga nisu svjesni..."

Pozivamo sve zastupnike kojima je stalo do prava zaštićenih najmoprimaca da dalje ne sudjeluju u glasanju jer je to jedini način da se ovaj zakon ne donese, rekao je Bauk i poručio kako će članovi vladajuće većine koji su protiv zakona svojim ostankom omogućit da se on ipak donese.

Branko Hrg (HDS) taj je postupak nazvao ciničnim. Da ste bili odgovorni kao oporba, bili biste unutra i ovaj zakon bi išao u treće čitanje, nemojte nas sada navlačiti, uzvratio je Bauku.

Odbijajući zahtjev za trećim čitanjem, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir rekao je kako je bilo dovoljno vremena, provedene su sve javne rasprave. Njegov stav glasanjem je potvrdila saborska većina.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) opetuje da zakon ne rješava problem zaštićenih najmoprimaca ni vlasnika. On ga samo prolongira za pet godina i netko drugi, neka druga Vlada za pet će godina ljude koji će imati 80 ili 90 godina deložirati iz stana, poručila je zastupnica.

Sabor izmijenio Zakon o najmu stanova

Hrvatski sabor ipak je izmijenio Zakon o najmu stanova, koji bi trebao riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima stanova da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine.

Sastavni dio zakona postali su amandmani koje je predložio SDSS, a po kojima će, ako lokalna jedinica nema mogućnosti, obveze prema zaštićenom najmoprimcu preuzeti Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kao i da, kod smještaja u dom za starije, najmoprimac treba za to iskazati volju.

Zakon daje prednost zainteresiranim zaštićenim najmoprimcima sa navršenih 70 godina života kod primanja u domove za starije čiji su osnivač ili vlasnik država odnosno jedinice lokalne samouprave na području na kojemu stanuju.

Sabor je izmjene izglasao većinom glasova, od 81 nazočnog zastupnika, za ih je bilo 72, protiv osam, jedan suzdržan. U sabornici nije bilo zastupnik oporbenih SDP-a, Mosta, Živog zida.

Sabor je, na prijedlog klubova većine, donio Zaključak o mjerama za provedbu Zakona o najmu stanova. Među inim, Vladu je zadužio da do konca studenog 2019. donese program mjera kojim će se osigurati dovoljan broj stanova u okviru POS-a i/ili drugih stanova u vlasništvu lokalnih jedinica ili države za najam, odnosno prodaju svakom zainteresiranom zaštićenom najmoprimcu, podstanaru i predmnijevanom najmoprimcu, najkasnije do 31. kolovoza 2023.(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene