Više od 200 različitih naknada poslovne banke naplaćuju građanima, i od toga poprilično zarađuju. Od jeseni će građani na jednom mjestu moći vidjeti koliko iznose te naknade, a neke od njih mogu uspoređivati već od danas.

Galerija


Svaku uslugu koju vam pruža, pa tako i ovu za podizanje gotovine na bankomatu, vaša banka obračunat će vam na jednoj od svojih naknada. Koliko uopće trošite na te naknade i koliko one iznose po pojedinoj banci, uskoro ćete moći doznati na posebnoj internetskoj stranici HNB-a te njihovoj mobilnoj aplikaciji.

Vezani članci Što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta? Iz Hrvatske udruge banaka objasnili što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta Novac - kune Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove"

A naknada je zaista mnogo. Banke naplaćuju više od 200 različitih, a na provizijama i kamatama zarađuju oko tri milijarde kuna godišnje.

Posebna internetska stranica HNB-a u pogonu će biti od 1. studenog. Moći ćete usporediti i pojedine pakete koje vam nude banke. Dok projekt ne zaživi, na raspolaganju vam je njegova demoverzija na stranicama HNB-a. Na njoj možete usporediti samo naknade za kunske transakcije.

Uzmimo za primjer da jednoj firmi želite na račun uplatiti 10 tisuća kuna. U jednoj poslovnoj banci za to ćete platiti naknadu od čak 150 kuna, dok ćete u jednoj drugoj platiti tek tri kune naknade. Već na prvu jasno je da su razlike u naknadama goleme.

Ostaje vidjeti kako će reagirati tržište i hoće li banke smanjiti naknade. Iz Udruge banaka pozdravljaju potez državne banke i najavljuju kako će njihovo poslovanje sada biti još transparentnije.