Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aplikacija HNB-a

Želite znati u kojoj su banci najpovoljnije naknade? Uskoro ćete ih sve moći usporediti na jednom mjestu

Sve naknade na jednom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sve naknade na jednom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sve naknade na jednom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sve naknade na jednom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sve naknade na jednom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve naknade na jednom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sve naknade na jednom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Više od 200 različitih naknada poslovne banke naplaćuju građanima, i od toga poprilično zarađuju. Od jeseni će građani na jednom mjestu moći vidjeti koliko iznose te naknade, a neke od njih mogu uspoređivati već od danas.

Svaku uslugu koju vam pruža, pa tako i ovu za podizanje gotovine na bankomatu, vaša banka obračunat će vam na jednoj od svojih naknada. Koliko uopće trošite na te naknade i koliko one iznose po pojedinoj banci, uskoro ćete moći doznati na posebnoj internetskoj stranici HNB-a te njihovoj mobilnoj aplikaciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine Ilustracija ZA DNEVNIK NOVE TV Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja

A naknada je zaista mnogo. Banke naplaćuju više od 200 različitih, a na provizijama i kamatama zarađuju oko tri milijarde kuna godišnje.

Posebna internetska stranica HNB-a u pogonu će biti od 1. studenog. Moći ćete usporediti i pojedine pakete koje vam nude banke. Dok projekt ne zaživi, na raspolaganju vam je njegova demoverzija na stranicama HNB-a. Na njoj možete usporediti samo naknade za kunske transakcije.

Uzmimo za primjer da jednoj firmi želite na račun uplatiti 10 tisuća kuna. U jednoj poslovnoj banci za to ćete platiti naknadu od čak 150 kuna, dok ćete u jednoj drugoj platiti tek tri kune naknade. Već na prvu jasno je da su razlike u naknadama goleme.

Ostaje vidjeti kako će reagirati tržište i hoće li banke smanjiti naknade. Iz Udruge banaka pozdravljaju potez državne banke i najavljuju kako će njihovo poslovanje sada biti još transparentnije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene