Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skup sport

Koliko bankama plaćamo za naknade i što nam sve naplaćuju: Razlike su velike, pogledajte kako možete proći jeftinije

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images Podizanje gotovine debitna kartica Podizanje gotovine debitna kartica Foto: HNB/Screenshot Podizanje gotovine Podizanje gotovine Foto: HNB/Screenshot Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: Getty Images +0 Ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Banke potrošačima naplaćuju 12 različitih naknada. Razlike između visine naknada među bankama su velike pa je dobro pogledati sve na jednom mjestu i usporediti jer na godišnoj razini možete uštedjeti i stotinjak eura, ovisno o uslugama koje koristite.

Uz prihod od kamata, naknade su drugi najizdašniji prihod banaka koji se mjeri u stotinama milijuna eura.

Primjerice, u prvih devet mjeseci ove godine od naknada za vođenje tekućih i žiro-računa banke su ostvarile prihod od 66,6 milijuna eura dok su od provizija i naknada za kreditne kartice uprihodile više od 164 milijuna eura. Gotovo 16 milijuna kuna naplatile su za internetsko i mobilno bankarstvo. 

Snalaženje u šumi naknada nije baš jednostavno, iako je Hrvatska narodna banka (HNB) omogućila usporedbu različitih naknada za sve banke koje posluju u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Danijela Halilović Borba s predrasudama Sa 6 godina shvatila je da je drukčija, ali to je dugo skrivala od svih: "Opsovao mi je mater, ali nešto me drugo najviše zaboljelo"

Ovo je popis osnovnih naknada: 

Vođenje računa
On-line bankarstvo
Kreditni transfer - nacionalni u eurima
Kreditni transfer - u inozemstvo u eurima
Kreditni transfer - u inozemstvo u valuti različitoj od eura
Priljev iz inozemstva
Trajni nalog
Izravno terećenje
Izdavanje kreditne kartice
Podizanje gotovog novca - debitnom karticom na bankomatu
Podizanje gotovog novca - kreditnom karticom na bankomatu
Prekoračenje

Usporedili smo bankarske naknade za najčešće korištene pojedinačne usluge u sedam najvećih banaka (Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, OTP banka, Raiffeisen banka, Hrvatska poštanska banka i Addiko banka).

Prekoračenje

Uz naknade za platni promet, najvažniji izvor prihoda od naknada su dopuštena prekoračenja po tekućem računu. Ove naknade izražavaju se u godišnjim kamatnim stopama i naplaćuju na mjesečnoj razini ovisno o visini korištenog prekoračenja.

Većina banaka ima jedinstvenu kamatnu stopu, neovisno o iznosu prekoračenja. Kod ZABE je ona 5,80 posto, Privredne banke 5,94 posto, Raiffeisena 7 posto, OTP banke 5,58 posto, HPB-a 5,55 posto, Erste banke 5,77 posto dok kod Addiko banke kamatne stope idu u rasponu od 3,75 posto do 5,90 posto, ovisno o iznosu prekoračenja.

Vođenje računa

Mjesečna naknada za vođenje računa kod Addico banke je 3,32 eura, Erstea – 1,59 eura, HPB – 1,59 eura, OTP banke – 1,59 eura, Privredne banke Zagreb – 1,19 eura, Raiffeisenbank – 2 eura te ZABA-e 1,59 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija diljem zemlje Dramatična promjena vremena: Stižu veliki pad temperature i snijeg, DHMZ upalio upozorenja

Online bankarstvo

Za korištenje internetskog i mobilnog bankarstva neke banke naplaćuju jedinstvenu naknadu, a neke posebno za svaku uslugu. Izuzetak je Erste banka, koja ovu uslugu nudi besplatno.

Addiko banka ne naplaćuje ništa za Addico mobile dok je za Addiko EBank mjesečna naknada 1,79 eura. HPB za internetsko bankarstvo mjesečno naplaćuje 1,33 eura kao i za mobilno. Naknada Privredne banke je 1,59 eura mjesečno za obje usluge, Raiffeisenbank naplaćuje 1,19 odnosno 1,46 eura. Naknada kod OTP-a je 1,33 eura za internet te 1,06 eura za mobilno bankarstvo. Zagrebačka banka ima jednaku cijenu za obje usluge od 1,33 eura mjesečno.

Pročitajte i ovo Potres kod Makarske javlja EMSC Potres u Dalmaciji

Podizanje gotovog novca - kreditnom karticom na bankomatu

Ilustracija - 3 Podizanje gotovine (Foto: HNB/Screenshot)

Podizanje gotovog novca - debitnom karticom na bankomatu

Ilustracija - 3 Podizanje gotovine debitna kartica (Foto: HNB/Screenshot)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene