Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema godišnjeg'

'IMA NOVACA' Bandić obećao 10 škola, 10 vrtića i 10 dvorana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Naći ćemo način kako to realizirati. Do iduće skupštinske sjednice, 10. rujna, dobit ćete plan prioriteta.'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak na sjednici Gradske skupštine gradnju 10 škola, 10 sportskih dvorana i 10 vrtića, za što će dokumentaciju pripremiti već ove godine, a prioritete predložiti na sjednici u rujnu, no potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) izrazio je sumnju u takav plan jer Bandić nije objasnio kako će to financirati.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

"Napravit ćemo 10 škola, 10 dvorana i 10 vrtića. Ima novaca. Naći ćemo način kako to realizirati. Do iduće skupštinske sjednice, 10. rujna, dobit ćete plan prioriteta. Cilj nam je za šest godina postići da svi učenici budu u jednoj smjeni i tu ćemo biti prvi i jedini", poručio je Bandić s aktualnog sata.

Bandić se požalio da se već nekoliko mjeseci bezuspješno bori s pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicom Lovrićem i ravnateljima škola ne bi li se vidjelo gdje treba napraviti oznake na cestama uz školska i sportska igrališta, gdje postaviti golove, koševe...

"Sada uzimam olovku i papir i idem sam u obilazak. To je mala gesta i mala stvar, ali od toga se sastoji život", rekao je poručivši nadležnima da "nema godišnjeg" dok to ne naprave.

Bandić povukao rebalans gradskog proračuna

Davor Bernardić (SDP) upitao je odakle će se financirati izgradnja tih škola, vrtića i dvorana kad u ovogodišnjem proračunu nema novaca za to, a Bandiću je spočitnuo da je iz EU fondova Grad Zagreb povukao svega četiri milijuna kuna, što je manje nego što su uzele neke općine s 1000 stanovnika.

Bernardić je primjetio i da se najavljuje puno velikih projekata - sljemenska žičara, kongresni centar, puni profil Branimirove, lakošinska željeznica, Centar za gospodarenje otpadom, a nije ostvareno ništa. Bandić mu je na to poručio kako bi bilo dobro kad bi se svojim autoritetom založio kod premijera Zorana Milanovića i vratio bar 20 posto od 750 milijuna kuna koje je Zagrebu "uzela" Vlada.

"Zamislite koliko bi novca imali da nam nisu uzeli Račan, Sanader i Milanović, a svi prije izbora kažu da će decentralizirati državu", dodao je.

Bandić je ustvrdio da su izgubili tri godine na projektu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom za Grad Zagreb, Sisačko-moslavačku i Zagrebačku županiju, čekajući zakon otkako je s bivšom ministricom zaštite okoliša Mirelom Holy bio na odlagalištu otpada na Jakuševcu.

"Ako se Jakuševac ne zatvori do 2015. izjavili ste da ćete se tamo zapaliti, a ja to ne želim", odgovorio mu je Bernardić dodavši kako je "uvijek netko kriv, ova ili ona Vlada, a ingerencija za zbrinjavanje otpada je na jedinicama lokalne samouprave".

BANDIĆ OBEĆAO UDŽBENIKE 'Naći ću rješenje ili dajem ostavku'

Bandić je na to odvratio kako otpad jest zagrebački problem, ali i Ministarstva zaštite okoliša koje treba donijeti Plan gospodarenja otpadom. "Zašto su ga donijeli tek u travnju, a trebali su 2011. Kako možemo mimo toga", rekao je. Margareta Mađerić (HDZ) podsjetila je Bandića da je slična obećanja o gradnji 12 škola, vrtića i dvorana davao i 2010., pa ništa od toga.

Obećao je i da će osnovnoškolci od ove jeseni pohađati OŠ Odra i opet ništa, a rebalansom je čak bilo predviđeno oduzimanje 10 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju OŠ Odra, dodala je. Bandiću joj je odgovorio da škola u Odri zbog imovinsko-pravnih odnosa ne može biti gotova do kraja godine, pa su novac odlučili prebaciti na drugu stavku, da ne stoji zamrznut.

Podsjetio je da su lani izgrađena četiri vrtića i dvije škole, nešto su i iznajmili, a za tri tjedna će u Dragonošcu položiti kamen temeljac za vrtić, dok će se ostalo napraviti kad se riješe imovinsko-pravni odnosi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene