Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za zaštitu životinja izdvaja se četiri puta više nego za žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Autonomna ženska kuća Zagreb upozorila je danas da im grad Zagreb ni nakon više od dva tjedna otkad je na Internet stranicama gradskih vlasti objavljena tajna adresa Skloništa za zlostavljane žene nije ponudio rješenje niti bilo kakvu pomoć.

Autonomna kuća je 27. lipnja saznala da je na Internetu objavljena adresa skloništa koju su aktivistkinje, korisnice i susjedi uspjeli očuvati kao tajnu punih 16 godina. Adresa je na Internetu bila barem tri dana prije nego je to otkriveno, a njezinom objavom bila je ugrožena sigurnost žena i djece, drže u Autonomnoj ženskoj kući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više mogućnosti Kamo idu zlostavljane žene nakon izlaska iz sigurne kuće?

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle rekla je na konferenciji za novinare da su u dva tjedna sami organizirali preseljenje žena i djece u stan unajmljen po tržišnoj cijeni, a da im čitavo to vrijeme iz grada nitko nije ponudio pomoć niti se zanimao kako su zaštitili stanarke skloništa.

Dodala je da su bezuspješno pokušale stupiti u kontakt s gradom Zagrebom, Uredom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i gradonačelnikom Milanom Bandićem koji, kako je rekla, tvrdi da Zagreb ima "najotvoreniju" Upravu u Europi.

"To možda ne bi ni trebalo čuditi, ako znamo de je grad Zagreb u
proračunu za 2006. za zaštitu životinja izdvojio četiri milijuna kuna, a za zaštitu žena 400.000 kuna", kazala je Tolle.

Autonomna kuća od Grada traži pronalaženje zamjenskog prostora, potpisivanje ugovora o najmu, uređenje prostora po europskim standardima i novčanu pomoć od 210.000 kuna, što je tromjesečni iznos za funkcioniranje skloništa i savjetovališta.

Tolle kaže da strogo formalni pristup Grada, čiji predstavnici kažu da ne mogu pomoći dok Autonomna kuća ne pošalje molbu, zapravo znači "nije nas briga".

Aktivisti Ženske kuće izrazili su zahvalnost premijeru Ivi Sanaderu i potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor na do sada pruženoj pomoći, iako je problem koji je ugrozio sigurnost žena uzrokovao grad, a ne država. Tolle je rekla da im je Kosor već ponudila dvije lokacije za sklonište.

U najvećoj nevolji Autonomnoj kući se samoinicijativno javio i vladin Ured za ljudska prava koji im je dodijelio novac za tromjesečno podmirenje troškova stana i režija. Ured za ljudska prava je 11. srpnja izvjestio i Državno odvjetništvo da je na Internet stranicama objavljena adresa skloništa i zatražio da poduzme potrebne mjere radi pronalaženja mogućeg počinitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene