Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arijana Lekić-Fridrih

Žena koja se suprotstavlja moliteljima: "Ovdje sam došla zbog ubijene Mihaele. Od sljedećeg tjedna mi smo Poljska"

Aktualno Galerija Tiha misa u Osijeku - 3 Tiha misa u Osijeku - 3 Foto: Borna Jaksic/Pixsell Tiha misa u Osijeku - 2 Tiha misa u Osijeku - 2 Foto: Borna Jaksic/Pixsell Tiha misa u Osijeku - 1 Tiha misa u Osijeku - 1 Foto: Borna Jaksic/Pixsell +0 Tiha misa u Osijeku - 4 Galerija 1/4 >>
Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih od prosinca 2022. svake prve subote u mjesecu stoji nasuprot moliteljima i ukazuje na nasilje prema ženama u društvu. Za DNEVNIK.hr prokomentirala je značaj prosvjeda nazvanog Tiha misa te presudu Ivanu Pernaru koji ju je napao tijekom performansa prošlog srpnja.

Arijana Lekić-Fridrih ove subote Tihu misu održala je nasuprot moliteljima ispred osječke katedrale zajedno s članicama udruge Adela.

"Dobro je prošlo. Osijek je vrlo mirobljubiv, u smislu da te nitko ne napadne", kazala nam je umjetnica koja ističe kako su u Osijeku u subotu poslane jasne poruke.

"Tu su baš konkretni. Danas su molili za patrijarhat", govori i dodaje: "Trebalo je doći u Osijek. Došla sam zbog ubijene Mihaele Berak, to je slučaj o kojem se više praktički ne piše, a ogledni je primjer što sve ne funkcionira po pitanju zaštite žena".

Tihu misu počela je raditi u prosincu 2022. jer je željela upozoriti da bi nam se mogla dogoditi Poljska.

Pročitajte i ovo Molitelji i protuprosvjednici u Zagrebu - 3 onaj dan u mjesecu FOTO "Mole krunicu, sanjaju djevicu": Muškarci klečali i molili, prosvjednici im poslali poruke

"Mislim da sam bila jasna po tom pitanju, da taj pokret nije povezan sa Crkvom, to je jedan vrlo organiziran politčiki prosvjed i čin koji ima narativ da je žena drugotna, za zabranu su pobačaja. Taj scenarij smo vidjeli u Poljskoj gdje se preko noći promijenila vlast, a oni nisu reagirali na vrijeme", kaže umjetnica.

U Hrvatskoj su prošli parlamentarni izbori, no još se slaže parlamentarna većina, a za sad izgleda kako bi se HDZ i Domovinski pokret mogli dogovoriti.

"Od idućeg tjedna mi smo Poljska. S obzirom na koaliciju koja se, izgleda, stvara, a u kojoj je DP - koji je bio najtransparentniji po pitanju stavova i politika koji udaraju na ženska prava. Oni su protiv pobačaja", kaže Lekić-Fridrih koja smatra da će žene sad morati 'stisnuti redove'.

"Nadam se da će žene izići na ulice jer ne smijemo dozvoliti da nam se ukinu ikakva prava za koje su se borile naše mame i bake", kazala je.

Presuda Pernaru: "Vodit ćemo žene za ruku na policiju i na sud"

U petak je objavljeno da je Ivan Pernar proglašen krivim zbog incidenta koji je izazvao u srpnju prošle godine tijekom preformansa Arijane Lekić-Fridrih. Umjetnica nam je opisala kako je to izgledalo, ali istaknula i značaj presude.

"To se dogodilo u srpnju prošle godine. Tema Tihe mise je bila nasilje u obitelji, dobila sam dozvolu Grada i policije da performans tako izgleda. Crvena boja bila je simbolična, imala sam razvodnjenu boju na rukama, pružila sam ruku i ružu tim navodnim moliteljima. Nitko je nije primio osim Pernara, njega je isprovocirala crvena boja, povukao me bolno i prešao mojom rukom i svojim dlanom preko mojih grudi", ispričala nam je umjetnica koja je nakon tog napada odlučila testirati sustav.

Suđenje je trajalo dugo, kaže, i još jednom je potvrđeno da sustav ne funkcionira kako bi trebao.

Pročitajte i ovo Ubijeni Milan, Kristina i Dalibor tužna godišnjica "Ivana, netko je poubijao našu djecu": Nastavnica otkrila kako je saznala za pokolj svojih učenika

"Mogu reći da sustav ne funkcionira kako bi trebao. Nadam se da će HDZ održati predizborno obećanje i da će zakon o femicidu, koji su najavili, ići u implementaciju", kaže Lekić-Fridrih te ističe kako svu pomoć ženama pruža nevladin sektor koji je potkapacitiran.

"Ali i dalje apeliram na žene da prijavljuju nasilje, jer bez obzira na to što su svi premoreni, što je svima teško, vodit ćemo žene za ruku na policiju i na sud. Meni je pomogla Solidarna pravnim savjetom, moju obranu je platila Udruga Domino. Ako je ikad bilo vrijeme da se borimo, sad je vrijeme da se borimo. Značaj ove presude je da sam dobila, a njega je branio jedan od najskupljih odvjetnika. Važno je poslati poruku da se nikakva vrsta zlostavljanja ne smije događati", poručuje Arijana Lekić-Fridrih.

Pročitajte i ovo Madeleine McCann 17. obljetnica nestanka Pojavila se na misi za Maddie McCann i sve šokirala: "Želim DNK test"

Umjetnica kaže i kako se zbog ovog slučaja pita kako je ženama koje nisu u Zagrebu, a trebaju prijaviti nasilje u manjim mjestima gdje se svi poznaju i povezani su.

"Cijeli proces je dodatna trauma i ponavljaš cijelo vrijeme traumu koja ti se dogodila", kaže Lekić-Fridrih, ali ipak ohrabruje žene da prijave nasilje.

"Bitno je da znaju da se žene imaju kome javiti! Neka se jave Solidarnoj koja će ih dalje uputiti, u odnosu na sredine u kojima žive, na ženske udruge u kojima su sve snažne žene", zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene