Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''tražimo osudu''

Apel protiv revizionizma i krivotvorenja NDH: ''Vlada postala financijer neistina o Jasenovcu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Prošlo je mjesec dana otkako smo predsjednici Republike, predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade i Državnom odvjetniku uputili dopise u kojima upozoravamo na alarmantno širenje, dopuštanje i podršku revizionizmu i negacionizmu u današnjoj Hrvatskoj. Odgovor nismo dobili, ali se razlozi zbog kojih smo ih uputili nižu i dalje'', priopćili su predstavnici Srba, Roma, Židova i antifašista te uputili apel u kojem traže osudu.

U apelu koji potpisuju Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik u Hrvatskom saboru, Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru, Ognjen Kraus, predsjednik koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, upozorava se da se posljednjih godina hrvatsko društvo suočava s vrlo snažnom plimom revizije povijesnih događaja i krivotvorenjem povijesne realnosti fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Pročitajte i ovo Branka Bakšić Mitić, Koalicija Rijeke pravde Dogradonačelnica Gline Sukob među srpskim predstavnicima: SDSS prijeti Srbima koji neće glasati za njih? ''Imaju mogućnost to ispraviti'' Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića

Naveli su niz recentnih primjera, ali i naglasili da takve pojave doživljavaju izrazitu plimu još od 2012. godine kada je na čelo HDZ-a došao Tomislav Karamarko.

Podsjećaju da je u to doba HDZ koketirao i surađivao sa širokim spektrom desničarskih organizacija, da su tada organizirani prosvjedi protiv ćirilice u Vukovaru, a vrhunac je prva polovica 2016. godine, ''kada u vrijeme kratkotrajne vlade Tihomira Oreškovića dolazi do juriša ultrakonzervativaca na mnoge državne institucije''.

''Uz to, utjecajniji dijelovi Katoličke Crkve u Hrvatskoj postigli su to da ona danas predstavlja instituciju koja je najizraženije involvirana u promoviranje negatora zločina ustaškog režima i viktimizacije ustaša poginulih u Drugom svjetskom ratu'', navode.

''Pokušava se rehabilitirati NDH''

Upozoravaju da ekstremni historijski revizionizam dovodi do negiranja i prikrivanja masovnih zločina ustaškog režima i prikazivanja drastično iskrivljene slike događaja tijekom Drugog svjetskog rata, čime se želi postupno rehabilitirati NDH i njegovo nasljeđe. Navode da se naročito nastoji umanjiti povijesna realnost ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac i negirati činjenica da Jasenovac predstavlja objektivnu paradigmu masovnih zločina ustaškog režima.

''Proteklih godina istaknutu ulogu u promicanju takvih stavova ima Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac na čelu s predsjednikom Stjepanom Razumom, visoko rangiranim u crkvenoj hijerarhiji, i tajnikom Igorom Vukićem, pseudopovjesničarom i autorom neznanstvene publikacije Radni logor Jasenovac, koja je objavljena ove godine'', napisali su.

''Vlada postala financijer neistina o Jasenovcu''

Podsjećaju da je djelovanje spomenutog društva pozdravio tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a lani im je Ministarstvo branitelja odobrilo financijska sredstva, čime je ''Vlada postala financijer jednog negacionističkog, pseudoznanstvenog udruženja koje permanentno plasira neistine o povijesti logora Jasenovac''.

Navode i slučaj kontroverznog slovenskog publicista Romana Leljaka i njegove knjige "Mit o Jasenovcu", u kojoj negira genocid i holokaust i tvrdi da je tijekom rata smrtno stradalo samo oko 1600 zatočenika, i to uglavnom od bolesti. ''Takva teza predstavlja najskandaloznije umanjivanje broja stradalih u tom logoru s obzirom na to da znanstveni konsenzus podrazumijeva da je u sistemu logorâ Jasenovac stradalo najmanje 83.000 zatočenika'', stoji u priopćenju.

Izdvojili su i službene događaje uz nazočnost visokih predstavnika Vlade i Katoličke Crkve u kojem se negiraju zločini, ali izdvojili su i niz događaja u kojima se negira realnost dječjeg logora u Jastrebarskom.

''Najskandaloznija glorifikacija Maksa Luburića''

''Najnoviji primjer negiranja genocida ili uopće masovnih zločina koje je sproveo ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske ujedno je jedan od najskandaloznijih jer podrazumijeva neskrivenu afirmaciju i glorifikaciju Vjekoslava Maksa Luburića, ustaškog oficira najodgovornijeg za organiziranje i sprovođenje masovnih zločina u ustaškim logorima. Knjiga je krajem rujna ove godine promovirana u prostorijama Hrvatskog slova, časopisa za kulturna i politička pitanja koji slovi kao ultrakonzervativan i ekstremnonacionalistički, pri čemu je povremeno financiran sredstvima iz državnoga proračuna'', napisali su.

''Navedeni primjeri predstavljaju dio većeg broja primjera koji su navedeni u dužoj verziji apela. U svim ovim primjerima nikako se ne iscrpljuju sve negacionističke i revizionističke manifestacije koje se odvijaju zadnjih godina, s naglaskom na zadnje mjesece, ali predstavljaju ogledni presjek djelovanja raznih organizacija i udruga, vjerskih i državnih institucija s ciljem likvidacije antifašističkog nasljeđa i rehabilitacije zločinačkoga NDH-a. Takva praksa izdvaja Republiku Hrvatsku u odnosu na sve države članice Europske unije kada je riječ o normalizaciji i rehabilitaciji fašističkog povijesnog nasljeđa'', zaključuju.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene