Prigodnim programom na sisačkom Dječjem groblju, u Parku Diane Budisavljević, obilježena je 80. obljetnica stradanja, ali i spašavanja ratne siročadi u dječjem koncentracijskom sustavu u Sisku.


Ovogodišnja svečanost, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Siska, bila je posvećena afirmaciji humanitarnog rada sisačkog učitelja Ante Dumbovića, koji je svojim zalaganjem spasio veliki broj mališana. Tom je prilikom upućen i prijedlog da Ante Dumbović dobije i svoju ulicu u Sisku.

Na komemoraciji je govorio saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, koji je napomenuo kako su u Sisku stradala kozarska, srpska djeca, koja su umirala od gladi, bolesti, prljavštine, hladnoće i od tuge.

"To nisu bila napuštena djeca, ni izbjeglice, nego su to bila djeca koja su zajedno sa svojim roditeljima i susjedima odvedena u logore diljem NDH i Trećega Reicha. Djeca su nasilno razdvojena od obitelji, djeca oko kojih su se borile dvije sile. Jedna je bila sila dobra - na čelu s Dianom Budisavljević i Antom Dumbovićem, a na drugoj strani sila zla - ustaške vlasti i organizacije koje su navodno brinule o njima, uključujući i upravitelja logora", rekao je Pupovac.

Dodao je kako je danas jednostavno podučavati djecu kako zlo nije ni hrvatstvo ni srpstvo niti nešto treće, što imenuje nacionalnost, jer ni jedno ni drugo ni treće, samo po sebi nisu zlo.

"Zlo su ljudi koji u narode unose ideje i upravljaju interesima koji su naopaki i koji druge narode pretvaraju u objekt mržnje i uništavanja, uključujući i djecu. Zbog toga treba dolaziti na ovo mjesto", zaključio je Pupovac.

Kako je rečeno tijekom komemoracije, kroz sisačke dječje logore, koje je ustaška vlast nazvala prihvatilištima, od jeseni 1942. prošlo je oko 5000 djece, a u Sisku je umrlo i sahranjeno oko 1150 djece.

Milorad Pupovac U Gruborima održana komemoracija za ubijene civile: "Pravde još nema, a zakon šutnje jači je od časti i istine"

Milorad Pupovac Pupovac o Milanoviću: ''Opasno je i štetno da predsjednik komentira rad nastavnika''

Kako za vjerske službe napomenuo vladika pakračko-slavonski Jovan, to je bio posljednje služenje pomena za stradalu djecu jer će se od iduće godine njima prinositi kolač i žito kao svetima jer nisu stradali od pojedinačnih koljača nego od najvećeg zla Drugog svjetskog rata.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi zbora SKD Prosvjeta Pododbora Zagreb te kantautorica Ana Čurčin iz Beograda koja je izvela pjesmu "Oj Savo, oj Savice".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju