Ako može Antunovac, zašto ne bi mogla i Hrvatska, s posebnim ministarstvom za demografiju ili bez njega.


U Osijeku nema obitelji čiji član, prijatelj ili poznanik nije napustio rodni grad. Službenih brojki nema, ali govori se o 10-ak tisuća mladih Osječana koji su zbog posla otišli u svijet. No, samo 10 kilometara dalje, u Antunovcu, broj stanovnika raste iz godine u godinu. Među rijetkim su slavonskim općinama koje imaju veći natalitet od mortaliteta.

Vezani članci Velik odaziv na cijepljenje u Koprivnici Odaziv na cijepljenje danas dobar, prolazila i AstraZeneca: "Ne vrijedi odbijati. Moram opet čekati. Onda radije sad" Ilustracija (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Kad će prava akcija? Svi pričaju o ministarstvu demografije, a do kraja stoljeća nestat će 40 posto Hrvata

Renata Matulin je s troje djece i suprugom doselila iz Zagreba u Antunovac. "Ja sam inače iz Podravine, suprug je iz Međimurja, živjeli smo i radili 8 godina u Zagrebu i radi posla smo doselili u Slavoniju", kaže ona. Iako rade u gradu, za život su izabrali selo. "U Antunovac smo doselili prvenstveno zato što je to manja sredina, jer je blizu gradu i jako bitni su mi za djecu vrtić i škola."

Antunovac ima i novu školu i novi vrtić. Troškove vrtića sufinancira Općina. "U odnosu na prijašnje godine, možemo uočiti rast od 20-ak posto djece", kaže Snježana Despot, ravnateljica dječjeg vrtića "Snjeguljica". Antunovac je među rijetkim slavonskim mjestima u kojima je natalitet veći od mortaliteta. "Samo prošle godine rođeno je 40 novorođenčadi u općini Antunovac koja ima 3700 stanovnika", kaže načelnik Općine Ivan Anušić.

Jeftinije kuće nego u gradu i sva potrebna komunalna infrastruktura razlozi su doseljavanja u Antunovac. Među onima koji su došli jest i medicinska sestra Blaženka Šustek, koja je doselila iz Osijeka. "Potreba za prirodom, prostorom, zrakom, za lijepim mjestom, blizina grada. Imamo sve što je potrebno za jedan život u jednom mjestu. Ja mogu reći da je općina Antunovac mali grad." Vrt i pčele Blaženki Šustek su odmor, hobi, ali i dodatan izvor prihoda.

Ako može Antunovac, zašto ne bi mogla i Hrvatska, s posebnim ministarstvom za demografiju ili bez njega. "Važnije od samostalnog ministarstva je suglasje koje ćemo trebati postići da zajedno donesemo mjere i da ih provodimo", kazala je Nada Murganić, ministrica demografije. Posao je ključ ostanka mladih ljudi u Hrvatskoj - osobito u Slavoniji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr