Novaković i Plenković (Foto. Pixell)
Novaković i Plenković (Foto. Pixell)

Premijer Andrej Plenković podigao dvije tužbe pred Upravnim sudom protiv odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednica Povjerenstva, Nataša Novaković, iznenađena brzinom i koordiniranošću sudaca koji rade na predmetima Pokaz i Helsinki".


Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, izjavila je u petak da su iznenađeni brzinom i koordiniranošću sudaca koji rade na predmetima Pokaz i Helsinki, a zbog kojih je premijer Andrej Plenković podigao dvije tužbe pred Upravnim sudom.

Vezani članci Benzinska pumpa Sindikati od Vlade traže smanjenje trošarina, a za to vrijeme neki građani po gorivo idu u - BiH: "Uštedim od 200 do 300 kuna" Novaković i Plenković (Foto. Pixell) Plenković o odluci Povjerenstva: "Drugi put ću predložiti ekscelenciju Bulja za veleposlanika, zbog vrlo stručnih kompetencija"

Smatra ipak da svaki dužnosnik ima pravo podnijeti pravni lijek protiv njihove odluke, što je dužnosnik Andrej Plenković učinio u predmetima Pokaz i Helsinki.

Novaković je to izjavila novinarima, osvrćući se na tužbe koje je premijer podigao protiv odluka kojima je Povjerenstvo utvrdilo da je prekršio načela savjesnog i transparentnog obnašanja dužnosti.

Za premijerove tužbe, Novaković je rekla da ih ne smatra pritiskom na Povjerenstvo već ih gleda kao mogućnost svakog tužitelja koji je nezadovoljan njihovom odlukom. Preporučila je pritom da se ide preko suda, a ne da se javno obruši na povjerenstvo.

Odgovorila je također da će inzistirati da se održi rasprava, dok je premijer, prema pisanju medija tražio da se odluka donese pisanim putem.

Rasprava je, po njezinim riječima, bila zakazana za četvrtak, a poziv im je stigao u vrlo kratkim rokovima, odnosno prije tri dana pa su tražili odgodu rasprave kako bi im se ostavilo vrijeme da se pripreme, a ne da se ona uopće ne održi.

Istoga dana su, međutim, dobili rješenje suda da se rasprava neće održati s obzirom da je tužitelj odustao od održavanja rasprave. No, nakon toga su, temeljem očitovanja tužitelja, zatražili da se rasprava održi s prijedlogom saslušanja određenih osoba, rekla je Novaković, koja očekuje da se rasprava održi prije donošenja odluke jer imaju ista prava kao tužitelj.

Premijer Andrej Plenković, po pisanju medija, jednom tužbom pokušava osporiti odluku Povjerenstva vezanu uz imenovanje njegova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok drugom tužbom pokušava osporiti odluku koja se odnosi na put visoke Vladine delegacije na godišnju skupštinu Europske pučke stranke u Helsinki. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju