Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povrijedio načelo postupanja

Plenković o odluci Povjerenstva: "Drugi put ću predložiti ekscelenciju Bulja za veleposlanika, zbog vrlo stručnih kompetencija"

Novaković i Plenković (Foto. Pixell)
Novaković i Plenković (Foto. Pixell)
Aktualno Galerija Nataša Novaković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Dnevnik.hr) Nataša Novaković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Novaković i Plenković (Foto. Pixell) Galerija 1/2 >>
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Oglasio se i Grmoja Penava poručio Plenkoviću: ''Pozivam te na dvoboj kao muškarac muškarca'' Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

Komentiravši sjednicu Povjerenstva, premijer Plenković ironično se osvrnuo na zastupnika Miru Bulja, koji je podnositelj prijave. Pritom je naglasio kako nije on predložio Pokaza, već je to učinilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Pravi izbor je prijavitelj Povjerenstvu, koje se na ovom slučaju ponovno da instrumentalizirati, gospodin Bulj. Drugi put ću razmotriti da predložim ekscelenciju Bulja za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer smatram da će on svojim vrlo stručnim kompetencijama riješiti problem brexita, koji još nitko nije riješio", rekao je Plenković.

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv premijera vezano za zapošljavanje njegova šogora na mjesto direktora u Zračnoj luci Dubrovnik, ali se pokreće postupak protiv šefa Zračne luke Dubrovnik Frane Luetića, inače brata Dubravke Šuice.

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak ni protiv Kuščevića, koji je prijavljen da je prekršio načela djelovanja jer je u javnosti davao negativne izjave o referendumskim inicijativama Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, a istodobno je bio čelnik tijela koje je koordiniralo provjeru potpisa.

Postupak protiv Plenkovića Povjerenstvo je pokrenulo 23. studenoga prošle godine jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.

Plenković je tada izjavio da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata.

Rasprava na sjednici Povjerenstva

Kako bi Povjerenstvo donijelo odluku u ovom slučaju, zatražilo je mišljenja triju pravnih stručnjaka. Jedan od konzultiranih pravnih stručnjaka rekao je kako je ovdje riječ o sukobu interesu. Smatra da se premijer, odnosno dužnosnik, može izuzeti od ovakvih slučajeva.

Drugi konzultirani pravni stručnjak smatra da se premijer nije mogao izuzeti pri imenovanju diplomata. Stoji to u pismenim očitovanjima koje je pročitao član Povjerenstva Davorin Ivanjek na sjednici koja je počela u 10 sati.

Povjerenstvo postavlja pitanje može li Plenković donijeti odluku ovakve prirode i biti nepristran, rečeno je na sjednici Povjerenstva. Vezano za kvalifikacije i stručnost Igora Pokaza, o tome Povjerenstvo nije ni raspravljalo, rečeno je.

Odluka o premijeru

"Ne može se smatrati da osoba može biti dovoljna nepristrana. Radi se o osobnoj povezanosti, odnosno kumstvu", rekao je Ivanjek o slučaju premijera Plenkovića vezano za imenovanje Igora Pokaza.

"Smatram da je u propustu deklariranja nadležnim tijelima, a i javnosti kad su se za to stvorili uvjeti nakon imenovanja, došlo do povrede odredbe čl. 5 st. 1 i 4 Zakona o sprječavanju sukoba interesa nesavjesnog i netransparetnog djelovanja dužnosnika", rekao je Ivanjek, predlažući takav zaključak Povjerenstvu.

Članica Povjerenstva Aleksandra Jozić - Ileković smatra da se Plenković nije mogao izuzeti od imenovanja te ističe kako Plenković nije jedini koji je imenovao Igora Pokaza. "Dužnosnik je ipak bio dužan reći da je bio kumski povezan s Igorom Pokazom", dodaje.

Davorin Ivanjek u raspravi je rekao kako u ovakvim odlukama ne postoji nepristranost i ponovio tri zlatna pravila kod ovakvih slučajeva, a to su delegiranje, izuzimanje i derogiranje.

Članica Povjerenstva Tatijana Vučetić ustvrdila je da se radi o činjenici da postoji objektivna osobna povezanost premijera i veleposlanika te da je premijer trebao postupiti tako da je rekao: ''Bez obzira što sam s dotičnim gospodinom u kumskom odnosu, smatram da se radi o izuzetno kvalitetnom čovjeku i ne bih volio da ta činjenica kumstva spriječi takvog čovjeka da obavlja jednu takvu odgovornu funkciju.''

''Premijer mora pokazivati svojim ponašanjem najveći standard koji želimo svi postići. Smatram da je najdemokratičnije i najbolje da kad dužnosnik ima dilemu, javnosti to treba reći. Okrenuli ste teze: ne radi se ni o sukobu interesa ni o njegovim posebnim pravima, nego o netransparentnoj situaciji koju je jednostavno trebao deklarirati'', kazala je Vučetić kolegi Jozić - Ileković.

Tončica Božić, članica Povjerenstva, slaže se da nema povrede načela djelovanja. (M.T./Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene