Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA U SPLITU

Vlada izglasala projekte kojima će Split i županija dobiti ulaganja od dvije milijarde kuna

Sjednica Vlade (Foto: Pixell)
Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Foto: Pixell Sjednica Vlade u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Sjednica Vlade u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed Dalmacijavina u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed Dalmacijavina u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjednica u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ministri Vlade tijekom sjednice, na kojj bi se trebalo usuglasiti potpisivanje niza vrijednih ugovora, isticali su koliko je iz njihovih resora učinjeno za Grad Split i regiju.

Vlada danas održava sjednicu u Splitu, što je peta njezina sjednica izvan Zagreba, a većinom je posvećena razvoju Grada i Splitsko-dalmatinske županije, za što će kroz brojne projekte ukupno biti uloženo dvije milijarde kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Uoči sjednice Vlade radnici Dalmacijavina prošli su središtem Splita u prosvjednoj povorci, noseći transparente s porukama Vladi. Jedna je prosvjednica na pitanje što traži od Vlade i premijera kazala kako samo traže da "dade nama naše, naše otpremnine, jer mi se od 2012. doslovno borimo s njima". Navela je i kako im je firma otjerana u stečaj, a oni na biro te u prijevremenu mirovinu, pa sada primaju penzije od 1700 do 2000 kuna. "Obećano nam je, i mi smo potpisali da ćemo dobiti naše otpremnine, ali oni su napravili takve zakone da mi ne možemo po tim zakonima ništa dobiti", rekla je ona.

Sjednica Vlade (Foto: Pixell) Prosvjednica u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Tijek sjednice možete pratiti u nastavku.

Premijer Plenković uvodno je kazao kako će većina točaka današnjeg dnevnog reda sjednice Vlade biti posvećena Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno projektima koji su s njima povezani. Naveo je i kako je Vlada dosad održala niz sjednica izvan Zagreba te da smatra kako je to ispravan način da se dade doprinos ravnomjernom razvoju Hrvatske. "Sve što radimo, radimo u duhu partnerstva i suradnje", rekao je Plenković.

Nakon njega riječ je uzeo splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je uoči predstavljanja projekata važnih za razvoj te županije prvo čestitao vatrogascima njihov dan, i zahvalio im na trudu koji ulažu svake sezone u gašenje požara. 

Između ostalog, kazao je kako je od početka godine u županiji rođeno 88 djece više nego lani u istom razdoblju. Naveo je i kako Županija nizom projekata podržava ICT sektor i mlade, a najavio je i da slijedi niz ugovora za potpore poduzetnicima. Kazao je i kako djeluju u cilju razvoja više vrsta turizma (zdravstveni, poslovni...), kao i razvoja otoka.

Rekao je i kako trebaju bolju prometnu povezanost sa zaleđem i unutrašnjošću. Time bi, kaže, dobili novi zamah i u razvoju turizma te riješili nesnosne prometne blokade koje se pojavljuju tijekom sezone.

Nakon njega članovima Vlade obratio se i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. "Ovo je prekretnica koja će dovesti do toga da ovo područje postane motor razvoja ovog kraja", kazao je on. Dodao je kako se nada da će Grad Split i ova regija postati važan čimbenik u donošenju odluka. "Siguran sam da ćemo se u ovom mandatu, kako Grada, tako i Vlade, naraditi do kraja."

Nakon njegova obraćanja premijer je dao riječ svojim kolegama ministrima, koji su ukratko predstavili svoj rad u domeni koja se tiče Splita i županije. Potom je Vlada redom prihvaćala zaključke o pokretanju projekata u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vlada će tako pokrenuti aktivnosti radi uvrštenja na listu strateških projekata dva, o kojima će biti usvojeni i zaključci o realizaciji. To su novi ulaz u Split - čvor Vučevica na A1 - tunel Kozjak - čvor na DC8 - Trajektna luka Split i projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica).

Na listu strateških projekata Vlada će staviti i projekt nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat – Omiš.

Doneseni su i zaključci u vezi s projektom poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara te Brača, projektima izgradnje spojnih cesta čvor Zagvozd - granica Bosne i Hercegovine i Dicmo - obilaznica (Križice) - Krivodol kod Sinja, realizacije projekta rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje na autocesti A1 Zagreb - Split – Dubrovnik, kao i projektom rekonstrukcije križanja dviju državnih sa županijskom cestom u Makarskoj.

Usvojen je i zaključak u vezi s imenovanjem radne skupine za analizu projekta Spaladium centra, zaključak u vezi s projektom sanacije odlagališta otpada Karepovac, kao i u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

Na dnevnom su redu i točka vezana uz rješavanje pitanja upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, realizaciju projekta Centra za mlade – Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu, u vezi s Projektom izgradnje i opremanja objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije na jednoj lokaciji i dr.

Vlada je donijela i više odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu države pa je tako Split dobio dio bivše vojarne "Sv. Križ“ Dračevac za izgradnju tehnološkog parka i prometnog centra, a dio vojarne bit će darovan i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Država će Gradu darovati i zemljište na Žrnovnici radi gradnje stanova, kao i 1660 garažnih mjesta, a nekoliko će nekretnina dobiti i Makarska te općina Baška Voda. (D.B./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene