Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Što je Hrvatska izgubila s Europskom agencijom za lijekove

Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dnevnik Nove TV donosi analizu Mislava Bage zašto Zagreb ne može biti sjedište Europske agencije za lijekove i što je Hrvatska izgubila.

Hrvatska zapravo nije ništa dobila, niti izgubila, nego ono najgore, povukla se iz kandidature Europske Agencije za lijekove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrila inspekcija Skandal u BiH, šokantna analiza! Prodavali burek s junetinom, a u njemu ustvari bilo nešto sasvim drugo Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 gađa poziciju premijera Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu: "Nakon njegove kandidature više ništa neće biti isto..."

Nismo bili pripremljeni, loše smo logistički odradili posao i zapravo Zagreb u ovome trenutku agenciju ne bi ni mogao prihvatiti.

Osnovni su razlozi: nedostatak smještaja za 900 visoko obrazovanih ljudi sa svojim članovima obitelji, loša povezanost Zagreba sa svim glavnim gradovima Europske unije te pitanje obrazovanja za djecu zaposlenika agencije.

Neki smatraju Agenciju zlatnom kokom unutar Europske komisije. Razlozi su za to 900 zaposlenika, visokoobrazovanih stručnjaka koji imaju velike i dobre plaće. Osim toga, Agencija bilježi 35 tisuća posjeta znanstvenika na godinu, također visokoobrazovanih ljudi.

Svi zaposleni unutar agencije imaju plaću od 10 do 14 tisuća eura. No nije tu kraj, svi zaposlenici agencije ne plaćaju porez na plaću, nigdje, ali imaju brojne dodatke.

Svakako je važna i visina plaće. Ona se utvrđuje u visini troškova zemlje u kojoj rade. Upravo je to razlog zbog kojeg Zagreb neće u skorije vrijeme sa svojim plaćama dobiti jednu takvu agenciju. Gradovi nove Europe su 20 do 30 posto jeftiniji, u nekim slučajevima i 40 posto.

To znači da dok u Hrvatskoj ne porastu plaće u svim sektorima, teško ćemo biti privlačna zemlja za ovakve agencije.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene