Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Odluka u studenom

Objavljeno što je Zagreb izostavio u prijavi za veliki posao s Europskom unijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u subotu objavila ocjenu pristiglih kandidatura za sjedišta dviju agencija koje se moraju preseliti iz Londona nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, među njima i ponudu Grada Zagreba koji se kandidarao za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA).

Za dvije agencije ukupno je pristiglo 27 ponuda, a samo za EMA-u natječe se 19 europskih gradova, a ima gradova koji su se kandidarali za obje agencije - EMA-a i za EBA (Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo).

Pročitajte i ovo Povlačenje lijeka - 1 Borba bez kraja Ostaju bez lijeka koji im znači život: ''Bojimo se što će biti s našom djecom'' Slika nije dostupna SUMMIT ČELNIKA EU Plenković otkrio adute Hrvatske da postane sjedište Europske agencije za lijekove

Komisija je napravila procjenu na temelju podataka koje su joj dostavili gradovi i zemlje i u analizi se ne daje vrijednosna ocjena pristiglih kandidatura, ni bilo kakav poredak gradova, nego se samo konstatira ispunjava li svaka ponuda kriterije o kojima su se dogovorili šefovi država ili vlada EU-a na summitu u lipnju ove godine.

Na temelju ocjene Europske komisije, Vijeće za opće poslove EU-a u listopadu će održati političku raspravu, a konačna odluka bit će donesena u studenome.

Šest kriterija

Prvi kriterij - zgrada u kojem bi bila smještena EMA, Zagreb ispunjava. Sky Office na Zagrebačkoj aveniji ima 32.000 četvornih metara i prema ponudi ispunjava sve potrebe EMA-e, ali u ponudi nema pojedinosti o pojedičnim kriterijima niti datuma kada bi zgrada bila dostupna EMA-i.

Drugi kriterij - dostupnost: Komisija kaže da ponuda sadrži opće informacije o dostupnim letovima između Zagreba i većine europskih prijestolnica, bez navođenja koji su to gradovi, koliko su česti i koliko traju letovi. U ponudi nema informacija o povezanosti javnim priijevozom zračne luke i predložene lokacije.

U ponudi se kaže da Zagreb raspolaže s 2,585 hotelskih soba visoke kategorije i 1,289 soba srednje kategorije.

Što se tiče mogućnosti obrazovanja djece djelatnika EMA-e, u ponudi se kaže da postoje predškolski programi na hrvatskom i engleskom jeziku, osnovne škole na njemačkom, francuskom, talijanskom i engleskom, ali bez navođenja pojedinosti o dostupim mjestima. U ponudi nema podataka o dječjim vrtićima, ali se navodi mogućnost uspostave korporativnog vrtića unutar zgrade EMA-e. Također se nudi uvođenje međunarodnih programa u više osnovnih škola u Zagrebu.

U zagrebačkoj kandidaturi navodi se da postoje dvojezične englesko-hrvatske škole i škole na stranim jezicima. Što se tiče visokog obrazovanja, Zagreb nudi 31 studijski program stranih jezika, ali bez navođenja pojedinosti o dostupnosti programa na stranim jezicima. U ponudi se ističe spremnost hrvatskih vlasti da pomognu djeci zaposlenika EMA-a pri upisu na fakultete.

Nema informacija o vremenskom okviru

Četvrti je kriterij mogućnost zaposlenja bračnih drugova, socijalna sigurnost i zdravstvena skrb. Komisija kaže da u ponudi Zagreba nema informacija o socijalnoj sigurnosti za djecu i bračne drugove zaposlenih u EMA-i, da imaju pristup zdravstvenoj skrbi. U ponudi se hrvatski znanstveni, istraživački i razvojni sektor nudi kao mogućnost za zapošljavanje bračnih drugova.

Peti je kriterij neometani i glatki nastavak rada EMA-e odmah po preseljenju iz Londona. Zagrebačka ponuda ne navodi informacije o vremenskom okviru.

U ponudi se navode opće informacije o hrvatskom ICT i zdravstvenom sektoru, a u vezi s mogućnošću zapošljavanja. U ponudi se na navode konkretne informacije o mogućnosti EMA-e da zadrži osoblje niti informacije kako će agencija biti operativna tijekom prijelaznog razdoblja.

Hrvatske vlasti namjeravaju ponuditi osoblju EMA-e i njihovim obiteljima pomoć tijekom preseljenja. (Hina)

Zadnji kriterij je zemljopisna rasprostranjenost europskih agencija. Zagreb je jedan od pet europskih prijestolnici u kojima nijedna agencija nema sjedište. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene