Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

'Politički harakiri kojeg je počinio Tomislav Karamarko ostat će zabilježen u povijesti Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago dugi niz godina prati politiku, ali politički udarac kakav je doživio HDZ, kaže, nitko nije mogao predvidjeti.

Mislav Bago, reporter Dnevnika Nove TV koji dugi niz godina prati politiku, analizirao je političku situaciju u Hrvatskoj. Jedno od pitanja na koje je odgovorio je - je li mogao predvidjeti da će HDZ doživjeti ovakav politički udarac?

Pročitajte i ovo Mislav Bago Skoro dvije godine od smrti "Prvi izbori bez Bage": Tviteraši se prisjetili legendarnog novinara Slika nije dostupna Odlazak šefa HDZ-a ANALIZA POLITIČKIH ANALITIČARA Tri razloga Karamarkovog neuspjeha

'Ovako što zapravo nitko nije mogao predvidjeti. Uistinu dugo sam u politici, svašta sam vidio, ali ovakav politički harakiri kojeg je Tomislav Karamarko učinio u petak, ali i u četvrtak kada je smijenio svog predsjednika Vlade kojeg je postavio prije 146 dana, ostat će zabilježen u povijesti Hrvatske, a bojim se i Europe. Jer uistinu ne može se objasniti zašto je to učinio kada nema drugog koraka. Drugi korak bi trebao biti formiranje parlamentarne većine.

I onda kada shvati da nema više većine Tomislav Karamarko je i dalje uvjeren u potrazi za svojom većinom koju očito više nikada neće naći.

Jedino rješenje su izbori, a ostaje pitanje hoće li ih preživjeti Tomislav Karamarko na čelu HDZ-a i kada će se prvi od HDZ-ovaca dignuti i tražiti njegov opoziv.

No isto tako, moramo biti svjesni da Tomislav Karamarko sve što je radio i odluke koje je donosio, donio ih je uz potporu vodstva HDZ-a tako da i svi ti koji će se sutra dignuti protiv njega moraju biti svjesni da su digli ruku za sve poteze koje je Karamarko učinio - kada je srušio Oreškovića i kada je više od 80 zastupnika tražilo raspuštanje parlamenta, a među njima su i njegovi saveznici kao što je Milan Bandić', kaže Bago.

Karamarko se i dalje ne predaje

A 4. i 11. rujna dva su datuma koja će Predsjednici biti stavljena na stol kao mogući datumi novih izbora. Najvjerojatniji datum prijevremenih parlamentarnih izbora i ponovnog izlaska na birališta je 4. rujna. Svima je sve to bilo jasno osim čini se Karamarku koji se i dalje ne predaje i pokušava presložiti novu parlamentarnu većinu.

A koja je uloga Predsjednice u danima koji dolaze?

'Za sada ona može samo promatrati što se događa na političkoj sceni i Markovom trgu. Ona je, rekao bih, predsjednički odradila i konzultacije i poruke koje je poslala. Čak je otišla i korak dalje s gotovo apelom predsjedniku Sabora da odmah uvrsti točku o samoraspuštanju na dnevni red. Neshvatljive su zapravo izjave predsjednika Sabora koji nakon što je dobio na stol više od 80 potpisa za raspuštanje Sabora to odgađa i time najviše možda šteti HDZ-u jer je u ovom trenutku većina zastupnika za izbore. Reiner je slao loše poruke ponajprije za svoju stranku', objašnjava Mislav Bago.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene