Obavijesti Pretražite Navigacija
Zdravko Marić

'Ja sam sada manje važan. Važna je činjenica da je Vladi izglasano nepovjerenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina osnivača HDZ-a traži da Tomislav Karamarko odstupi s mjesta predsjednika HDZ-a. Isto poručuje i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić.

Tomislav Karamarko dobiva zahtjeve da odstupi od najbližih stranačkih suradnika. To je lavina koja se teško da zaustaviti, rekla je u javljanju uživo reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović. Sad se već i javno se traži njegova ostavka od bliskih suradnika. Karamarko ih je uvjeravao da može presložiti većinu, a samo 24 sata nakon što je srušio vlastitu Vladu, Sabor je prikupio glasove za samoraspuštanje.

Pročitajte i ovo Prezentacija HDZ-a predizborna kampanja Tehnička recesija je pred vratima, ali premijer Plenković se hvali brojkama. HDZ objavio prezentaciju u čemu su sve bolji od SDP-a Slika nije dostupna Tolušić za Novu TV: 'Danas se pokazalo tko su trgovci. Novu vladu desnog centra podržat će svi osim SDP-a'

Umjesto Oreškovića, na mjesto premijera predlagao je Zdravka Marića. Na pitanje je li mu žao što je primio poziv da budete mandatar, Marić kaže: 'Ne bih o sebi. Inače u životu ne žalim za stvarima, od prvog dana gledam samo interese države i građana, puno puta sam rekao - nama treba mir i stabilnost. Ja sam sad manje važan. Važna je činjenica da Vladi izglasano nepovjerenje - mi smo tehnička Vlada. Što će dalje događati ne bih htio spekulirat.'

Neki članovi iz vrha stranke traži hitno sazivanje predsjedništva već u ponedjeljak, a pojedini Tolušićev poziv za odstupanje Karamarka tumače i njegovom željom za mjestom predsjednika DZ-a.

Tolušić: Tomislav Karamakro treba otići

Tomislav Tolušić, potpredsjednik HDZ-a smatra kako Tomislav Karamarko 'treba otići'.

'Dali smo mu povjerenje da sastavi novu Vladu, ali u tome nije uspio. Tomislav Karamakro treba otići. Nemamo vremena za čekanje. Izbori su za dva i pol mjeseca', rekao je Tolušić.

Skupina osnivača HDZ-a zatražila je u subotu da Tomislav Karamarko odstupi sa svih dužnosti u HDZ-u, i time u stranci otvori postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Devetero članova, osnivača HDZ-a u izjavi za javnost ocijenilo je kako pod vodstvom Karamarka politika HDZ u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ kakvu je osmislio i vodio dr. Franjo Tuđman, da s takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbornu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku vladu, a da je na vlast došao isključivo političkom voljom Nezavisne liste Most.

Smatraju i da je uspostavljena Vlada RH od početka bila u stalnom sukobu s Karamarkom zbog njegovog nezadovoljstva osobnom pozicijom i ulogom u Vladi te da je to dovelo i do njezinog rušenja.

"Pod vodstvom g. Tomislava Karamarka politika HDZ u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ kakvu je osmislio i vodio dr. Franjo Tuđman. S takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbomu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku vladu a na vlast je došao isključivo političkom voljom Nezavisne liste Most.

Vlada i Karamarko u stalnom sukobu

U takvim uvjetima uspostavljena Vlada RH od samog njenog početka bila je u stalnom sukobu s g. Tomislavom Karamarkom zbog njegovog nezadovoljstva osobnom pozicijom i ulogom u Vladi što je u konačnici i dovelo do njezinog rušenja."

"Zbog svega toga, Tomislav Karamarko treba smjesta i bezuvjetno odstupiti sa svih dužnosti u HDZ-u, i time u stranci otvoriti postupak izbora novog vodstava HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima", stoji u izjavi koju su potpisali Ivan Tolj, Zdenka Babić Petričević, Neven Jurica, Jure Ivančić, Zdravko Gavran, Božidar Petrač, Mario Kapulica, Ante Kutle i Miro Petric.

Ističu da kao članovi HDZ-a koji su početkom 1989. godine s dr. Franjom Tudmanom ušli u političku borbu za ispunjenje nacionalnih interesa hrvatskog naroda danas, u trenutku kada je vodstvo HDZ-a zajedno sa SDP-om srušilo vlastitu Vladu RH, izjavu daju s osjećajem moralne odgovornosti.

'Svejedno je kad će se raspustiti Sabor'

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač nije želio danas komentirati zahtjev nekoliko osnivača HDZ-a, koji su tražili da predsjednik te stranke, Tomislav Karamarko, da ostavku.

Što se tiče raspuštanja Sabora, Kovač je rekao da će predsjednik Sabora to uvrstiti na dnevni red te da će o tome glasovati zastupnici u Saboru.

"Ako se ne presloži Vlada do 15. srpnja, hoće li Sabor biti raspušten odlukom zastupnika, ili će se morati raspustiti 17. ili 18. ako se ne presloži većina, - svejedno je", kazao je Kovač. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene