Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAVRŠENE KONZULTACIJE, VEĆINA ŽELI IZBORE POČETKOM RUJNA

PREDSJEDNICA 'Apeliram na predsjednika Sabora da se rasprava o raspuštanju Sabora održi što prije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnjeg pada Vlade, danas su održane konzultacije kod predsjednice, nakon kojih se ona obratila hrvatskoj javnosti.

13:50 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u obraćanju javnosti je izvijestila da je upravo završila prvi i posljednji krug konzultacija za određivanje mandatara. Međutim, tijekom konzultacija nitko je nije uvjerio da uživa potporu 76 i više zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ustrajat će na tome Predsjednica Republike: Tko želi mandat, mora donijeti potpise potpore Slika nije dostupna Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 'Konzultacije su pokazale da u ovom trenutku nitko ne raspolaže većinom izabranih zastupnika u Saboru za sastavljanje nove Vlade'

‘Natpolovična većina zastupnika zauzela je stav o potrebi raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora. Ustavni rok od 30 dana za obavljanje konzultacija je nemoguće skratiti, a uvažavajući volju većine zastupnika za novim izborima, apeliram na predsjednika Sabora da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što je moguće prije’, rekla je predsjednica.

Napomenula je kako su gotovo svi predstavnici parlamentarnih stanaka izrazili želju da se izbori održe početkom rujna.

SJEDNICA SABORA U PONEDJELJAK U 12 SATI

13:30 - 'Doznajemo kako sjednice predsjedništva Sabora danas neće biti. Također doznajemo da Sabor danas neće nastaviti zasjedati. Nastavak sjednice, kada će biti proširen dnevni red i u njega dodano glasanje o samoraspuštanju, bit će u ponedjeljak u 12 sati.

Neslužbeno doznajemo i kako će predsjednica Republike Hrvatske svu odgovornost prebaciti na Hrvatski sabor, kako će reći da je sve u njihovim rukama. Predsjednicu vežu neke ustavne odluke prema kojima sama ne može raspustiti parlament niti može bez poštivanja procedura sazvati nove izbore. Sve se mora odraditi u suradnji s Parlamentom. Čini se kako će se loptica vratiti na Markov trg', izvijestila je Tatjana Krajač.

KARAMARKO SE NADA KAKO ĆE 'PREOKRENUTI PRIČU'

13:29 - 'Rekli smo da imamo našeg kandidata za mandatara i da ćemo u ovih osam dana pokušati preokrenuti priču o ovih 82 potpisa. Potpisi su samo iniciranje, ali još ćemo pregovarati s nekim ljudima. Nama su izbori najneprihvatljiviji zbog gubljenja vremena i troškova', rekao je Tomislav Karamarko.

'Važno nam je glasovanje, s nekim smo ljudima razgovarali, a oni su potpisali', rekao je predsjednik HDZ-a.

'Zakonski rok je 15 dana, vjerojatno će biti pola toga, treba smiriti strasti, svi znamo u kojoj je situaciji zemlja. Disfunkcionalna Vlada koja nije činila ono što su građani od nje očekivali, tu smo preuzeli odgovornost, a to ćemo preuzeti i ponovno', rekao je Domagoj Ivan Milošević.

'Izbori dolaze u vrlo nezgodnom momnetu i bila bi mala izlaznost', kazao je Karamarko.
Upitan za broj potpisa Karamarko kaže: 'Nisu se svi držali dogovora i zato ćemo ovih dana popričati.'

'Mi nudimo kvalitetniju i funkcionalniju Vladu od ove', kazao je te zaključio kako su, ukoliko dođe do izbora, oni spremni.

KARAMARKO I MILANOVIĆ OD DANAS KREĆU U PREDIZBORNU KAMPANJU

13:15 - 'Od danas Tomislav Karamarko i Zoran Milanović kreću u predizbornu kampanju. Tomislav Karamarko može samo konstatirati da je poražen. Bit će ovo skromni izbori što se tiče svih opcija. Startegija HDZ-a će biti iznimno zanimljiva. Kao što znamo, zadnjih 6 mjeseci imali smo propali eksperiment HDZ-a, a s Marićem su htjeli osvježiti Vladu, ali u 10.20 sati je bilo jasno - da parlamentarnu većinu nemaju', izjavio je Mislav Bago.

13:05 - 'Na Pantovčak je stigla i delegacija HDZ-a predvođena Tomislavom Karamarkom i Domagojem Ivanom Miloševićem. Sasvim je jasno da nema parlamentarnu većinu i bit će zanimljivo vidjeti i čuti stav HDZ-a da se s 15. srpnjem raspusti Sabor i da predsjednica za 4. rujna raspiše izbore. Zastupnici se još danas mogu okupiti i u roku pola sata odlučiti što dalje', rekao je Mislav Bago.

13:00 - Jednoglasnom odlukom Mandatno-imunitetnog povjerenstva Tomislavu Karamarku aktiviran je zastupnički mandat. Rasprava MIP-a trajala je tek tri minute, postignut je kvorum i jednoglasno je odlučeno da će se u Sabor vratiti šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

'Sve je teže vjerovati da će HDZ, nakon što je za samoraspuštanje Sabora skupljeno 82 potpisa, donijeti svoju većinu za preslagivanje Vlade. Danas je Mandatno-imunitetno povjerenstvo izglasalo da se Tomislav Karamarko vrati u Hrvatski sabor. To su standardne procedure prema kojima je imao 8 dana za podnošenje zahtjeva, on je procedure ispoštovao te se vraća u Sabor. Kada ga zastupnici u Saboru potvrde, tada dobiva sva prava koja mu pripadaju kao saborskog zastupnika', komentirala je reporterka Tatjana Krajač.

POTPISI ZA SAMORASPUŠTANJE I SLUŽBENO PREDANI

12:59 - Većina zastupnika Hrvatskog Sabora je za njegovo samoraspuštanje.

HNS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš osvrnula se na današnja događanja Saboru te kazala kako nakon što je predsjednik Sabora, Željko Reiner odgodio sjednicu, do daljnjeg, nastavak je najavio za početak sljedećeg tjedna.

'Kada će to biti, mi ne znamo. Predsjednik Sabora rekao nam je da ćemo na vrijeme biti obavješteni. Potpisi su skupljeni i većina je za samoraspuštanje. Postoji 82 potpisa, oni su urudžbirani i sad treba predsjednik Sabora to staviti kao točku dnevnog reda. Potom ćemo diskutirati, glasati i Sabor 15. srpnja prestaje s radom', rekla je Anka Mrak Taritaš u Izvanrednim vijestima Nove TV.

Potpisi su i službeno predani, no valja napomenuti kako svi potpisi nisu na istom papiru. Tu je inicijativa za samoraspuštanje Sabora upućena od strane SDP-a na kojoj je 59 potpisa, potom Mostova inicijativa sa 12 potpisa, kao i zahtjevi HDSSB-a, nacionalnih manjina kluba Stipe Petrine, Ivana Vilibora Sinčića i drugi.

Ono što nam predstoji je čekanje da predsjednik Sabora odluči kada će nastaviti sjednicu i kada će se na dnevnom redu naći zahtjevi za samoraspuštanje Sabora. Još uvijek nije poznato hoće li današnja sjednica Sabora biti nastavljena.

Većina HDZ-ovih zastupnika već je napustila prostore Sabora, a kako javlja reporterka Nove Tv, Tatjana Krajač, zatraženo je u Saboru sazivanje izvanrednog predsjedništva

MILANOVIĆ ŽELI DA SE SABOR RASPUSTI ŠTO PRIJE

12:58 - 'Treba se u Saboru dogovoriti da se ovo završi danas. Nema smisla da se zastupnici okupljaju u ponedjeljak. O datumu izbora razmišlja predsjednica. Mi smo rekli da je 4. rujna najrazumniji datum. Naš stav je da se Sabor raspusti danas, a Most je tražio 15. srpnja. Ovo nije trenutak ni za kakvu veliku radost. Ne možeš biti sretan kad dovedeš do kraha saziv Sabora, ali trebalo je taj prostor počistiti i napraviti nešto bolje. Reiner bi trebao do 13.30 okupiti sve u Saboru i dati to na glasanje’, rekao je Zoran Milanović.

12:50 - Predsjednici su zastupnici koji su došli na konzultacije ponudili dva datuma - ili 4. ili 11. rujna. Pojedini zastupnici traže da se izbori održe tijekom ljeta. Sabor bi se mogao raspustiti 15. srpnja i ona će tada odlučiti kojeg će se datuma održati izbori - hoće li to biti tijekom kolovoza ili u rujnu', rekao je Mislav Bago u Izvanrednim vijestima Nove TV.

IZBORI NA JESEN

12:49 - Još uvijek traju konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Robert Podolnjak je rekao da Most podržava samoraspuštanje Sabora i održavanje izbora nakon ljeta jer je tada izglednije da će glasovati veći broj birača. Ivan Vrdoljak je nakon konzultacija s predsjednicom kazao kako joj je potvrdio da su predali potpise za samoraspuštanje Sabora i da ih je 82. HNS, kaže Vrdoljak očekuje da će Sabor biti raspušten, a da će izbori biti održani 4. ili 11. rujna.

12:40 - Reporteri Dnevnika Nove TV - Mislav Bago i Tatjana Krajač iz minute u minutu prate razvoj političke krize u Hrvatskoj.

Tijekom jutra održale su se konzultacije kod predsjednice, a paralelno s njima odvijala se i sjednica Hrvatskog sabora koja je privremeno prekinuta oko 11 sati zbog oporbenih zahtjeva.

SDP-ov Peđa Grbin je konstatirao kako je u ovim trenucima više od polovice zastupnika, čak i više od njih 80, dalo svoje potpise SDP-ovoj inicijativi za samoraspuštanje Sabora.

'Radu ovog saziva Sabora došao je kraj', rekao je Grbin i dodao kako traže da se sjednica prekine te da se nastavi nakon što predsjednica završi današnje konzultacije te da se tom prilikom na dnevni red uvrsti jedna točka - prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

Za samoraspuštanje Sabora prikupljeno je više od 80 potpisa i sve se više spominju izvanredni izbori koji bi se, prema većini zagovornika, trebali održati na jesen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene