Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Andrije Jarka

"Sessa ni u jednom trenutku nije iznio svoj stav ili mišljenje kosi li se postupanje Turudića s etičkim kodeksom"

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sudac Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Sudac Turudić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dolazak Turudića na sud (Foto: Dnevnik.hr) Dolazak Turudića na sud (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Turudić za stolom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u ponedjeljak je priopćio kako smatra da u slučaju predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, "ne postoje činjenice koje predstavljaju osnovanu sumnju da je počinio stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti". Slučaj suca Ivana Turudića analizira reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Vrhovnom sudu i ministru pravosuđa sudac Turudić nije svojim neodazivanjem na bjelovarski sud naštetio sudačkoj profesiji. "Ministar pravosuđa čeka pismeno očitovanje suca, onda će iznijeti svoj stav, a do tada mora riješavati nagomilane probleme pravosudnih policajaca“, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Policijska pratnja za Turudića - 3 slučaj turudić Potvrđeno Dnevniku Nove TV: I predsjednikov i premijerov ured izvještaj o mjesec dana staroj pucnjavi imali su - u isto vrijeme Zoran Milanović Aktualne teme Milanović: ''Plenković i ja nismo iz istog kvarta, on je bio više s mamom''

Napominje kako je Sessa dobio očitovanje suca Turudića i detaljno ga je elaborirao s pravne strane, u pravnim okvirima.

"Sessa niti u jednom trenutku nije iznio svoj stav ili mišljenje o tome je li možda u postupanju suca bilo nešto što se kosi s etičkim kodeksom. Taj dio odgovora je izbjegao. Naime, jedno je način na koji vas je policija zaustavila, je li poštar uredno donio prispjeće o dospijeću pošiljke.

S druge strane je li sudac Turudić pokazao jednu dozu indolencije. Kada je već saznao za tu kaznu, je li se mogao ispitati za to, interesirati i na taj način bi prekinuo ova nagađanja.

Etički kodeks sudaca jasno kaže da suci moraju biti uzori građanima u sudnici i izvan sudnice. Što se stegovnog postupka tiče, njega može pokrenuti predsjednik Vrhovnog suda, ministar pravosuđa ili sudačko Vijeće. Državno sudbeno vijeće vodit će postupak, ukoliko se on pokrene.

Moguće sankcije su ukor, novčana kazna ili udaljavanje s dužnosti. Vidjet ćemo hoće li i do kakvih sankcija doći, nakon što se o svemu očituje ministar pravosuđa", izvijestio je Andrija Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene