Đuro Sessa (Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL)
Đuro Sessa (Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL) Foto: Boris Š?itar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa misli da ne postoje činjenice koje predstavljaju osnovanu sumnju da je Ivan Turudić počinio stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačke djelatnosti.


Vrhovni sud RH objavio je kako neće podnijeti stegovni postupak protiv predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića.

U priopćenju navode kako je činjenica da je Turudić vozio prebrzo, ali da je za to propisno kažnjen. Kaznu i troškove postupka je platio. 

Navodi se i kako u spisu predmeta nema dokaza da je Turudić sprečavao policiju u obavljanju posla te da ga policija ni ne tereti za taj prekršaj. Na snimci se vidi samo kako ga policijsko vozilo prati, ali ne daje svjetlosne signale. 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Ministar Bošnjaković popio kavu s Turudićem: ''I suci su ljudi, ili prime poziv ili ne prime''

Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (Foto: Dnevnik.hr) Čeka se odluka o slučaju Turudić, suci poručuju: "Stegovni postupak ne bi bila dobra poruka za javnost"

U spisu se ne vidi, piše u priopćenju, ni da je Turudić ometao postupak ili onemogućavao rad suda jer je sud mogao, a tako je i postupio, donijeti odluku i bez njegove nazočnosti. 

U priopćenju se navodi i kako je sud četiri puta zvao Turudića

Objašnjava se kako se prema Prekršajnom zakonu pozivi strankama mogu slati i poštom "sa strogo i jasno određenim pravilima koja ne poznaju termin koji u konkretnoj situaciji koristi pošta 'obaviješten - nije tražio'". 

"Na taj način pošta postupa protivno odredbi čl. 38 Zakona o poštanskim uslugama, gdje je vrlo jasno propisano da je pošta dužna postupati po odredbama posebnog zakona kada je uručenje pošiljaka takvim zakonom drugačije uređeno od uredbi Zakona o poštasnkim uslugama", stoji u odluci Vrhovnog suda. 

Navodi se i da se Turudić nije koristio niti nedopuštenim sredstvima te da nepristupanje sudu nije za njega imalo štetne posljedice jer je osuđen i odgovarajuće sankcioniran. 

Stoga predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa misli da ne postoje činjenice koje predstavljaju osnovanu sumnju da je Ivan Turudić počinio stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačke djelatnosti. 

Stegovni postupak protiv suca mogu pokrenuti nadležni ministar, predsjednik Vrhovnog suda i sudačko vijeće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju