Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I bježao policiji?

Turudić prebrzo vozio pa dobio 1000 kuna kazne, a nije se odazvao ni na pozive suda. "Lako su me mogli naći, svi znaju tko sam ja"

Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Aktualno Galerija Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Ivan Turudić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić gostuje Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić gostuje Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu sjevernom bjelovarskom obilaznicom vozio je prebrzo. Policija ga je htjela zaustaviti, no on je nastavio voziti.

Ivan Turudić je 20. siječnja ove godine u 16.46 sati snimljen je kako se sjevernom bjelovarskom obilaznicom vozi brzinom od 132,5 kilometra na sat tamo gdje je ograničenje brzine 80 kilometara. Policijski presretač ga je htio zaustaviti, no Turudić je samo produžio. 

Pročitajte i ovo Ivan Turudić - 3 Do kada? Visoki kazneni sud objasnio: Evo do kada će Ivan Turudić obnašati sudačku dužnost Ilustracija Nije se vidjela Žena u Dalmaciji iscrtala zebru na cesti, dobila je kaznu

“Vozača smo pokušali zaustaviti kod Barutane na način da smo ga prestigli i upalili svjetlosnu oznaku na presretaču ‘Policija – slijedite nas’. Vozač je unatoč tome nastavio kretanje, pa je zaustavljen drugi put kod skretanja za mjesto Diebali”, svjedočio je policajac na bjelovarskom sudu, vidi se iz presude koju je 24. rujna objavio sud. 

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu četiri puta je pozivan na ročište. Tri poziva uopće nije preuzeo, a jednom je primio, ali se nije odazvao.

"Na temelju čega je sud zaključio da okrivljenik očigledno izbjegava primitak sudskog poziva", stoji u obrazloženju presude. Turudić je dobio kaznu od 1000 kuna. Ako je plati u roku od 30 dana od primitka presude, može platiti samo dvije trećine. Dužan je platiti i 225 kuna sudskih troškova. 

Protiv presude nije moguća žalba.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je sa sucem Turudićem. 

"On tvrdi da nije bježao od policije te da je u žalbi i naveo da su oni bili u civilnom vozilu te da je tek kad su uključili rotirke shvatio da je riječ o policiji i da je onda stao. Tvrdi da on nije primio ni jedan poziv sa suda. Pita se zašto ga, ako do njega nisu mogli doći na taj način, nisu pokušali kontaktirati na neki drugi, svi znaju tko je on, da su mogli poslati zamolbu ili mail. No u tom slučaju postavlja se pitanje zašto bi sudac Ivan Turudić bio tretiran od strane drugog suda drugačije nego se tretiraju i drugi građani u ovoj državi.

Sud je samo ustanovio da je bila riječ o prebrzoj vožnji i zato je kažnjen. Nisu utvrđivali je li on bježao od policije. Da jesu, teoretski bi to bilo moguće na Državnom sudbenom vijeću tumačiti kao nedolično ponašanje i narušavanje ugleda suda. Evo, sudac Turudić tvrdi da on nije dobio poziv. Sud u Bjelovaru je utvrdio da je on namjerno izbjegavao sud, a to se zapravoa od jednog suca ne bi smjelo ni trebalo očekivati jer svaki sudac je u određenoj mjeri primjer građanima kako se treba ponašati i kako treba poštovati zakone", objašnjava Krajinović.

Nije bilo dokaza da je on vozio 

Ivan Turudić pravomoćno je početkom rujna oslobođen krivnje nakon što je prošle godine policija kamerom u Virovitici snimila automobil u vlasništvu leasing kuće, a koji stoji na njegovo ime, a koji je vozio brže od ograničenja. 

Prema prekršajnom nalogu, Turudić kao osoba kojoj je vozilo povjereno, nakon utvrđenog prometnog prekršaja utvrđenog 20. listopada 2018. godine u 12.49 u Ulici Zbora narodne garde u Virovitici, tvrdila je policija, nije dostavio vjerodostojne podatke o počinitelju prometnog prekršaja, premda je bio policijskim dopisom obaviješten i dužan dostaviti ih.

Nakon provedenog postupka sudac Prekršajnog odjela Općinskog suda u Virovitici Petar Bajan oslobodio je Turudića krivnje uz obrazloženje da nema dokaza da je poznati sudac prekršaj za koji je okrivljen doista učinio.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene