U zadarskoj luci Gaženica u četvrtak je završeno je iskrcavanje više od 300 komada američke vojne opreme i sredstava koja su dan ranije dopremljeni britanskim ''Hurst Point'', a koja će se koristiti u vježbi ''Immediate Response 21''.

Galerija Američka vojska u Zadru - 1 Američka vojska u Zadru - 2 Američka vojska u Zadru - 3 +0 Američka vojska u Zadru - 4

Umjesto turista, u zadarskoj luci Gaženica – vojska. Iz Zadra stiže impresivna slika iskrcavanja američke vojne opreme i vozila sa 103 metra dugog američkog vojnog broda.

U zajedničkoj akciji su Britanci, Amerikanci i Hrvati. Tehnika je dopremljena u zračnu bazu Zemunik, odakle će kroz dva tjedna biti prebačena na poligone u Slunj i Bosnu i Hercegovinu gdje će se održati vježba ''Imidiet response''.

Vesna Ramljak, zaposlenica Klinike za tumore Liječnica u zagrebačkoj Klinici za tumore: ''Ovdje vlada trgovina strahom. Ne možemo našim pacijentima više biti ljudi od povjerenja''

Rijeka - Rezultati ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV uoči lokalnih izbora - 8 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Dvojica kandidata u Rijeci vode mrtvu trku

''Ponosni smo što možemo raditi rame uz rame sa pripadnicima savezničkih vojski razmijeniti iskustva i podići razinu interoperabilnosti na još višu razinu. Provedba zadaća sa postrojbama savezničkih vojski od iznimnog je značaja za postrojbe Hrvatske vojske koje na taj način unaprjeđuju svoje sposobnosti, stječu nova znanja iz područja provedbe logističke potpore ovako složene operacije te samim time podižu razinu spremnosti za provedbu postavljenih zadaća na teritoriju RH i u okviru NATO- a'', rekao je bojnik Željko Vuk.

Vježba je to američkih vojnika s europskim vojnim saveznicima. Iz Oružanih snaga Republike Hrvatske poručuju da Hrvatska od te suradnje ima višestruke koristi, od stjecanja iskustva do financijske.

''Nevjerojatno je iskustvo biti ovdje u Hrvatskoj, surađivati s Hrvatima, kako bismo unaprijedili svoju i sadašnju i buduću suradnju'', rekao je bojnik Daniel Kornwell, zapovjednik britanskih vojnih snaga u Zadru.

Polovinom svibnja, sve će biti prebačeno na krajnja odredišta - vojne poligone u Bosni i Hercegovini i u Slunju.

Zoran Milanović, predsjednik RH Milanović nastavlja paljbu po HRT-u: ''Proizvodit ćete ljepšu stvarnost i prokazivat nepodobne sve dok je moć kod Plenkovića jer zato vas ima''

Na Medveščaku je u noći na četvrtak izgorio automobil Petek na Facebooku: "Ženi koja se požalila na buku sljemenske žičare izgorio automobil"

''Vojna vježba također demonstrira američku sposobnost i dokazuje da smo faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu i u Crnomorskoj regiji'', komentirao je brigadir Joshua Hirsch, zapovjednik 598. transportne brigade US. Army. Također, dodao je kako se u svakoj luci poštuju stroge epidemiološke mjere te svi propisi zemlje domaćina, istaknuvši da se sve aktivnosti u zadarskoj luci uspješno provode zahvaljujući hrvatskim partnerima.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju