Alergije su i danas mučile građane i na kontinentu i na obali. Peludna prognoza danima je u crvenom. Iako je promjena vremena olakšala simptome, alergije bi mogle trajati do početka listopada. Alergičnih je sve više, no kožna testiranja trenutačno se ne provode.


Trave, korovi, drveće - opet muče alergičare. Svima već dobro poznati simptomi i borba s njima.

Vezani članci Testiranje na alergije - 2 Stiže vrijeme u godini u kojem mnogi imaju teške probleme: Stručnjaci upozoravaju - među pogođenima sve je više djece PR Diši punim plućima

"Svrbe oči, curi nos, kašljem, grebe grlo", govori Petra iz Zagreba. Alergičari imaju načine kako si pomoći.

"Malo češćem perem kosu, presvlačim majice kad dođem kući", objašnjava Marijan.

Nositi masku, naočale, ne sušiti odjeću na otvorenom i pratiti peludnu prognozu samo su neki od načina kako si olakšati. Jer ovih dana visoke su koncentracije peludi u zraku. Na području Zagreba najviše je peludi trave. U pomorskom dijelu zemlje probleme stvaraju maslina, hrast i crkvina.

"Nažalost, trave će polinirati kroz dulji period, od travnja do kraja rujna, početka 10. mjeseca", kaže dr. sc. Barbara Stjepanović, voditeljica Laboratorija za aerobiologiju NZJZ-a.

Traju sve duže i smetaju sve više osoba. No testiranja su trenutačno prekinuta zbog koronavirusa. Opet kreću u 6. mjesecu.

"Može pogoditi bilo koga, od najmlađe životne dobi do najstarije. U zadnje do dvije tri godine imamo 2500 kožnih testiranja godišnje što je prije bilo manje", kaže Marina Ikić Matijašević, internist, KB Sveti Duh:

Testira se pomoću alergena koje je proizvodio Imunološki zavod. No sada ih uvozimo iz Španjolske.

"Ove godine bismo imali manjak alergena zbog situacije u Španjolskoj, ali dobavljači su rekli da će biti normalna nabava sada u 6. mjesecu“, dodaje Ikić Matijašević.

Ako se trava redovito kosi, vrijednosti peludi u zraku će biti niže. A zapuštene površine neodgovornih vlasnika u red bi trebali dovesti komunalni redari.

"U pravilu građani nakon našeg upozorenja očiste to o vlastitom trošku. Imamo vrlo malo postupanja. Tu se najčešće radi o zemljištima gdje je više vlasnika u posjedu jednog zemljišta ili ako su vlasnici izvan RH", kaže Željko Renić, pomoćnik pročelnika Sektora za komunalno i prometno redarstvo Grada Zagreba.

Promjena vremena i kiša ipak je omogućila da alergičari na kratko predahnu. Ali pelud je i dalje prisutna u zraku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju