Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve snažnije veze s Južnom Amerikom

Kriminalist potvrdio: ''Balkanski kartel postoji, došlo je do evolucije zločinačkih udruženja i u Hrvatskoj''

Tomislav Štambuk i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr)
Tomislav Štambuk i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Tomislav Štambuk i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Alarmantni su podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u povodu međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. U Hrvatskoj se povećava broj novih ovisnika - najmlađi ima tek 14 godina. Policija je najavila pojačano kontorliranje dilera, posebno na Jadranu tijekom ljetnih festivala.

Policija itekako krijumčarima mrsi račune. U prvih šest mjeseci zaplijenjeno je gotovo tona i pol raznih vrsta droge. Brojni su kreativni načini kojima se krijumčari služe ne bi li prošli ispod policijskog radara.

O tome smo razgovarali sa zamjenikom voditelja službe kriminaliteta droga MUP-a, Tomislavom Štambukom.

Na koje sve kreativne načine krijumčari skrivaju drogu?

Puno nam je veći problem njihova profesionalnost. Prošle smo godine imali zapljenu 100 kilograma kokaina u riječkoj luci kada je droga bila skrivena u metalnim dijelovima koji su se naizgled činili kompaktnim. Međutim, radilo se o šupljinama obloženim azbestom koji je sprječavao otkrivanje droge putem rendgena. Tu se pokazuje visoki stupanj profesionalnosti zločinačkog udruženja koji je skrivao taj kokain. Imali smo slučaj kada je i kokain bio impregiran u odjeću u koferima u tekućem obliku. Imali smo slučajeve skrivanja kokaina u pulpi ananasa, u bananama, skrivenim pretincima u vozilima, autobusima, zrakoplovima, plovilima…

Pročitajte i ovo Preliminarni podaci o osobama liječenim zbog zlouporabe droge (Foto: Getty) zloporaba opijata Alarmantni podaci o zloporabi droga u Hrvatskoj: Najgore je u jednom gradu i tri županije, najmlađi ovisnik imao je samo 14 godina

Pročitajte i ovo Autocestom A1 u kombi vozilu prevozili 136,8 kilograma cannabis marihuane (Foto: PU karlovačka) Pune vreće Karlovačka policija u kombiju na autocesti pronašla više od 100 kilograma marihuane

Postoji li na našem teritoriju kartel?

Tzv. balkanski kartel postoji. Zadnjih godina je došlo do evolucije zločinačkih udruženja u državama zapadnog Balkana, te je evoluiralo u višu razinu zločinačkog udruženja koje ima sva bitna obilježja kartela.

Tu ima bossova?

To je cijeli niz kriminalističkih ćelija koje se sadrže od državljana Hrvatske, Crne Gore, BiH, Slovenije. Oni su mrežno raspoređeni o svim većim gradovima i lukama Europe i Južne Amerike.

S kim surađuju, od kud nabavljaju drogu?

Surađuju sa svima od kojih imaju koristi. Najvažnije je napomenuti suradnju s južnoameričkim kartelima u Kolumbiji, Peruuu, Boliviji i Brazilu, gdje imaju pristup samom izvoru kokaina, što im daje moć. Dobivaju kokain visoke čistoće i po povoljnoj cijeni.

Koliko je problem otkriti kartel da bi se shvatilo kako on funkcionira?

Najbolje govori način na koji se skriva droga, kao što je bilo kriminalističko istraživanje Nana, kada je kokain bio skriven u metalnim dijelovima. Bez kriminalističkog istraživanja, dugotrajnog, međunarodnog, koje je mukotrpno, nema šanse da se otkrije takav način skrivanja droge i da se prikupe dokazi protiv pripadnika zločinačkog udruženja koje ima obilježje kartela.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Hrvatska nakon europskih izbora: Došlo je do novog dijeljenja karata, HDZ u slobodnom padu, SDP dobio krila Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) +0 Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Hrvatska Hrvatska nakon europskih izbora: Došlo je do novog dijeljenja karata, HDZ u slobodnom padu, SDP dobio krila 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene