Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Statistički - svaki treći brak se raspada. No, izvan statistike ostaje obiteljsko nasilje. Crnu brojku žena koje u ovom trenutku trpe nasilje nikada nećemo doznati. Šokantno zvuči informacija da u hrvatskim skloništima za žrtve obiteljskog nasilja postoje liste čekanja.


Spas od supruga zlostavljača Jasmina Katunar je pronašla u vukovarskoj sigurnoj kući. Ondje je s četvero djece bila više od godinu dana.

Vezani članci Slika nije dostupna Ispovijest hostesa: ''Obećao mi je 200 kn ako piškim ispred njega; odbile smo grupni seks pa dobile manju satnicu!'' Slika nije dostupna Godinama trpjela zlostavljanje supruga: "Samo je prenoćio u zatvoru, onda je pušten"

"Nakon izlaska sam našla kuću. Nisam se vratila zlostavljaču, ostala sam s djecom u Vukovaru i napokon prije godinu i pol dana dobila posao, priča Jasmina Katunar, koja je danas domaćica u vukovarskoj sigurnoj kući i koja svojim iskustvom pomaže drugim ženama.

"Presretna sam zato što mi je pružena prilika", dodaje Jasmina, međutim istu priliku nažalost ne mogu dobiti sve žrtve. Razlog je - šokantan. U sigurnim kućama nema slobodnih mjesta.

"U zadnjih godinu i pol dana kao nikad do sada smo neprestano puni. Moramo vrlo često odbijati smještaj i moramo od ministartsva tražiti suglasnost za prekobrojne korisnike, a čula sam da u nekim skloništima postoje i liste čekanja", izjavila je Ivana Sučić, voditeljica vukovarske sigurne kuće.

Država sufinancira sedam sigurnih kuća. Među njima i vukovarsku.

"Mislim da civilni sektor može puno adekvatnije odgovoriti nego što može državna služba. Bez uvrede državnim službenicima, ali vi jednom kad uđete u neku šemu, neki mehanizam, vi radite svojih 8 sati i odete doma. Međutim, kad se radi u civilnom sektoru, pogotovo u ovoj problematici vi nemate radnog vremena.", izjavila je Bernardica Juretić, tehnička ministrica socijalne politike i mladih

Uz žene, nasilje trpe i njihova djeca. Sigurne kuće, poput vukovarske, vraćaju im ono što im je nasilno oduzeto - djetinstvo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju