Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pučki pravobranitelj o Gay Pride-u

'Ako se govor mržnje ne kazni, nastavit će se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije danas je osudio nasilje i govor mržnje na splitskome Prideu.

Pučki pravobranitelj naglašava da ovdje nije riječ o pitanju svjetonazora i slobode govora ili uvjerenja, nego o osnovnom poštivanju zakona, priopćeno je danas iz ureda pučkog pravobranitelja.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić poziva policiju da što prije obavijesti javnost o mjerama koje je poduzela i koje će poduzeti jer je prvi splitski Pride rezultirao govorom mržnje i mržnjom motiviranom nasiljem te naknadim homofobnim izjavama u medijima koje to nasilje odobravaju.

Splitski Pride je u skladu sa zakonom, kako podsjeća, prijavljen i organiziran skup putem kojeg građani, koristeći se Ustavom zajamčenim ljudskim pravima i slobodama, slobodom javnog okupljanja i izražavanja, pozivaju na zaštitu od diskriminacije, pri čemu je diskriminacija temeljem spolne orijentacije zabranjena hrvatskim zakonima. S druge strane, prosvjednici protiv Pridea svoj skup nisu najavili, a njihovo okupljanje je bilo sve samo ne provedeno u skladu sa zakonom, s obzirom na to da je, po zasad dostupnim informacijama, počinjen cijeli niz prekršaja, ali i kaznenih djela.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

'Nedovoljnim reagiranjem šalje se poruka o nekažnjavanju'

Činjenica je da se dosada nije u dovoljnoj mjeri reagiralo na takve izjave i nasilne incidente, što istomišljenicima šalje poruku da njihovo ponašanje neće biti kažnjeno. Nasilnici izgleda nisu svjesni da se govor mržnje, po kaznenom zakonu, kažnjava s tri mjeseca do tri godine zatvora. Ako se govor mržnje ne kazni, posljedica je da se takav govor iznosi javno i bez straha od progona te da je popraćen nasiljem, rekao je Pučki pravobranitelj Primjerice, prije Zagreb Pridea 2010., pozvana je policija da poduzme mjere za osiguranje sigurnosti sudionika 'Povorke ponosa' te za zaštitu njihova dostojanstva i prava na mirno okupljanje, no nažalost i ta je povorka bila obilježena izgredima. Također, pučki pravobranitelj je u studenome 2010., u povodu homofobnih izjava predsjednika HNS-a Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK Dinamo Zdravka Mamića pozvao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski nogometni savez da poduzmu mjere za sprječavanje i sankcioniranje diskriminatornih izjava i postupanja, upozorivši da verbalne osude i isprike više nisu dovoljna reakcija, no drugih reakcija nije bilo.

'Činjenica je da se dosada nije u dovoljnoj mjeri reagiralo na takve izjave i nasilne incidente, što istomišljenicima šalje poruku da njihovo ponašanje neće biti kažnjeno. Nasilnici izgleda nisu svjesni da se govor mržnje, po kaznenom zakonu, kažnjava s tri mjeseca do tri godine zatvora. Ako se govor mržnje ne kazni, posljedica je da se takav govor iznosi javno i bez straha od progona te da je popraćen nasiljem. Treba se stoga zapitati do koje je mjere nasilje u subotu u Splitu, ne samo povicima već i bacanjem kamenja, ali i topovskim udarom i suzavcem, posljedica dosadašnjeg nedovoljna kažnjavanja govora mržnje i nasilja u javnosti', navodi u priopćenju.

Lukač-Koritnik: Zabrinjavaju stavovi javnih osoba

Osobito zabrinjava da je prije splitskog Pridea pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uputila zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu da ispita postojanje zakonske osnove za pokretanje kaznenog ili prekršajnog postupka protiv pokretača stranice na facebooku na kojoj se pozivalo na nasilje te potom uoči skupa razgovarala s visoko rangiranom osobom u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi koja ju je uvjeravala da je policija učinila sve predradnje i da jamči sigurnost sudionicama povorke, a da se zatim u prosvjedima protiv pridea 'spontano' okupilo 10.000 ljudi, dio kojih se, po svemu sudeći, dogovarao o organizaciji svog 'skupa' upravo na Facebooku.

Pučki pravobranitelj i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i dosad su reagirali u javnosti na slične izgrede, no nadležna tijela nisu reagirala, navodi se u priopćenju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik također je u današnjem priopćenju osudila nasilje na splitskome prideu, istaknuvši kako smatra da je ove subote u Splitu onemogućeno ustavno pravo na slobodu javnog okupljanja, udruživanja i izražavanja, što je nedopustivo i trebalo bi zabrinuti izvršnu vlast.

Posebno zabrinjavaju stajališta javnih osoba koji krivnju prebacuju na žrtve, ali ne iznenađuju jer je to stara i prokušana taktika da ih se spriječi u ostvarivanju ustavom zajamčenih prava, pa očekujem jasno i argumentirano stajalište policije o događajima u Splitu u nadi da se neće koristiti istom retorikom, poručila je Lukač-Koritnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene